Londýnské doubledeckery budou jezdit na kávu

Zdroj: ČTK

2
Fotogalerie

Britský start-up Bio-bean ve spolupráci s ropnou společností Shell přišel s novým palivem, jehož netradiční přísadou je káva. Testovat ho budou v londýnských dieselových autobusech.

Společnost Bio-bean připravila šest tisíc litrů kávového oleje, tedy množství, které stačí na pohon jednoho z londýnských dvoupatrových doubledeckerů na celý rok. Start-up přitom olej vyrábí pouze ze zbytků kávy.

Přísadu pro svou novou pohonnou hmotu firma sbírá v restauracích, kavárnách nebo továrnách. Obrovské množství zbytků po vypitých nápojích po shromáždění vysuší. Z takto upravené kávy pak výrobce získá kávový olej, který smíchá s naftou a dalšími ekologickými palivy. Výsledné biopalivo B20 lze pak bez modifikací nalít do dieselových autobusů.

„Je to skvělý příklad toho, co můžeme dokázat, když začneme přemýšlet o nepoškozeném odpadu jinak,“ řekl zakladatel Bio-bean Arthur Kay.

Londýnský dopravní podnik se zabývá snižováním emisí dlouhodobě. Část autobusů je poháněna hybridními motory. Ke zlepšování ekologických aspektů svých dopravních prostředků využívá i méně tradiční způsoby. Už dříve do svých paliv přidával zbytky kuchyňského oleje nebo i lůj z nespotřebovaného masa.

Britský start-up kromě paliva produkuje i jiné výrobky z použité kávy, například brikety určené k topení.