Loni jsme zvýšili zisk o stovky procent, předpovídají vítkovické strojírny

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk/Petr Sznapka

Strojírenská skupina Vítkovice Machinery Group (VMG) očekává růst zisku za loňský rok o více než 200 procent. Dařilo se i jednotlivým dceřiným firmám.

Za rok 2014 čeká skupina konsolidovaný zisk 479 milionů korun. Oproti roku 2013 je to nárůst o 214 procent. Konsolidovaný provozní hospodářský výsledek je na úrovni 1,2 miliardy korun, což oproti roku 2013 znamená nárůst o více než 60 procent.

„Ukazatel výkonnosti EBITDA je meziročně lepší téměř o 80 procent,“ uvedl předseda představenstva a hlavní vlastník skupiny VMG Jan Světlík. Řekl, že ve skupině vzrostla rentabilita a výrazně se zlepšilo hospodaření klíčových dceřiných společností.

„Vítkovice Heavy Machinery mají provozní zisk lepší o více než 180 procent, což představuje po předloňské ztrátě zlepšení zhruba o 240 milionů korun,“ uvedla mluvčí Vítkovic Eva Kijonková. Další dceřiná společnost Vítkovice Hammering, která provozuje rychlokovárnu a v roce 2013 byla v provozní ztrátě, je nyní v mírném provozním zisku.

Vítkovice Machinery Group jsou největší ryze českou strojírenskou skupinou. Tvoří ji více než 30 společností, které zaměstnávají přes 8000 lidí.