Lumius vykázal nárůst tržeb o miliardu korun

elektřina, ilustrační foto

elektřina, ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Obchodník s energiemi Lumius zvýšil za prvních devět měsíců letošního roku tržby meziročně o 1,2 miliardy na 7,9 miliardy korun. Konečným zákazníkům v Česku dodal 1,8 TWh elektřiny a 3,2 TWh plynu, což je na stejné úrovni jako loni. Na Slovensku sesterská firma utržila přes 53 milionu eur, tedy 1,3 miliardy korun.

Podle ředitele společnosti Miloně Vojnara vypadají hospodářské výsledky Lumiusu sice dobře, ale vyhlídky jsou mírně pesimistické.

„Při pohledu do zpráv o hospodaření velkých firem, jako jsou automobilky, vidíme pokles. Navíc eurozóna je stále v recesi a ekonomické problémy rostou i v Asii. Také nepředpokládám zvyšování cen komodit ani spotřeby energií. I když samozřejmě záleží na tom, jaké počasí bude v zimních měsících,“ uvedl Vojnar.

Z Polska firma odešla, Slovenska se drží

Lumius se letos zaměřil na specializaci služeb pro zákazníky v České a Slovenské republice. Naopak v Polsku svoji dceřinou firmu prodal. „Důvodem byly špatné tržní podmínky na tamějším trhu,“ vysvětlil ředitel Vojnar.

Na Slovensku Lumius vykázal za tři čtvrtletí hospodářský výsledek 1,04 milionu eur (24,4 milionu korun) a příjmy ve výši 53,3 milionu eur (1,35 miliardy korun). Za celý letošní rok by měly tržby dosáhnout dvou miliard českých korun, což je zhruba šestina celkových příjmů podniku.

„Po ročním přešlapování na místě jsme dceřinou společnost Lumius Slovakia vrátili organizačně zpět do podoby před rokem 2011, tedy vedení se přesunulo zpět do Česka a na Slovensku nadále fungují obchodní zástupci,“ upřesnil Vojnar. Podle něj se firma chystá na slovenském trhu své aktivity rozšiřovat. Mezi její nejvýznamnější zákazníky tam patří třeba Hella Slovakia Holding, Kofola nebo Nemocnica Poprad.

Lumius, který působí na tuzemském trhu již deset let, prodává elektřinu a plyn zejména velkoodběratelům, a to průmyslovým či dopravním firmám a veřejnému sektoru. Společnost nedávno změnila svoji organizační strukturu na holding.

Přenos energie bez drátů. Co vy na to, milý Marconi?