Maďarské skupině MOL výrazně vzrostl zisk

MOL

MOL Zdroj: MOL

MOL
2
Fotogalerie

Maďarské ropné a plynárenské skupině MOL vzrostl ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk o 76 procent na 76,6 miliardy forintů (6,2 miliardy korun). Hospodaření podpořily vyšší příjmy a nižší finanční ztráty, uvedla firma v dnešním prohlášení.

Výsledky MOL překonaly odhady analytiků dotazovaných finančním a ekonomickým serverem Portfolio.hu, kteří očekávali zisk 67,8 miliardy forintů. Čistý zisk podpořil také pokles čisté finanční ztráty na 3,2 miliardy HUF z 32,4 miliardy forintů.

Hrubý provozní zisk EBITDA stoupl na 151,9 miliardy forintů z předloňských 139,6 miliardy forintů. Příjmy vzrostly o 14 procent na 1,125 bilionu forintů. Vyšší byly příjmy jak v divizi průzkumu a těžby, tak v divizi zpracování a prodeje a spotřebitelských služeb.

Generální ředitel Zsolt Hernádi v prohlášení uvedl, že za celý letošní rok firma čeká hrubý provozní zisk očištěný o náklady související s přeceněním hodnoty zásob a bez mimořádných položek kolem 2,2 miliardy dolarů (45 miliard korun). Loni činil 2,45 miliardy dolarů, uvedla agentura MTI.

MOL působí ve více než 40 zemích světa. Provozuje čtyři rafinerie a dva petrochemické závody v Maďarsku, na Slovensku a v Chorvatsku. Kromě toho vlastní síť více než 1900 čerpacích stanic ve 12 zemích střední a jihovýchodní Evropy. Na českém trhu provozuje přes 300 čerpacích stanci a je druhým největším provozovatelem benzinových pump.