Majitel Unipetrolu má zájem o další české čerpací stanice

Petrochemický holding Unipetrol

Petrochemický holding Unipetrol Zdroj: ctk

Největší polská rafinérská společnost PKN Orlen, která vlastní český Unipetrol, má zájem o další čerpací stanice, a to zejména v České republice a Německu. V rozhovoru s agenturou Reuters to řekl viceprezident firmy Miroslaw Kochalski. PKN nyní vlastní 401 čerpacích stanic v České republice a 581 čerpacích stanic v Německu. "Pokud se vynoří možnost koupě čerpacích stanic v České republice či v Německu, rozhodně ji musíme analyzovat," uvedl Kochalski.

PKN se nyní snaží posílit svou kontrolu nad společností Unipetrol. Před Vánoci nabídla odkup menšinových podílů v ceně 380 korun za akcii. Svůj podíl chce zvýšit na aspoň 90 procent z dosavadních téměř 63 procent.

"Vzhledem k tomu, že jsme nabídli cenu, která je dobrá pro nás a poctivá pro prodejce, doufáme, že akcionáři, kteří prohlásili, že své akcie prodají, své rozhodnutí nezměnili," uvedl Kochalski.

Období pro přijímání nabídek na prodej akcií Unipetrolu skončilo v úterý. Podle Kochalského budou výsledky tendru známy během několika dnů.

Kochalski rovněž uvedl, že PKN se zajímá o různé projekty v oblasti výroby elektřiny, a to včetně jaderné energetiky. Polský ministr energetiky Krzysztof Tchórzewski tento týden prohlásil, že Polsko ještě letos rozhodne, zda bude stavět svou první jadernou elektrárnu, aby snížilo emise znečišťující ovzduší a v dlouhodobé perspektivě omezilo závislost na uhlí.