Muskova obří baterie vydělala milion dolarů za několik dní

Úložiště Tesly

Úložiště Tesly Zdroj: reuters

Tesla
Tesla
Tesla
Tesla
Tesla
16
Fotogalerie

Projekt gigantické baterie Tesla Elona Muska ukázal, že kromě své šetrnosti k životnímu prostředí, může nabídnout také vysokou ziskovost.

Bateriový systém Elona Muska s kapacitou 100 megawattů funguje v Jižní Austrálii od začátku prosince. Větší část kapacity má rezervovanou pro časté výpadky jihoaustralská vláda. Nejsušší australský stát tak chce vyřešit dlouhodobé problémy s produkcí a distribucí elektřiny.

Jeden elektrický výpadek již baterie Tesla vyřešila. Když došlo k přerušení výroby místní spalovací elektrárny, dokázal se systém v několika milisekundách připojit do sítě a výpadek tradičního zdroje energie nahradit.

Kapacita 30 megawattů je kontrolována společností Neonen, která v sousedství baterie provozuje komplex větrných elektráren. Tato část energie je určena k prodeji, což za několik dní vyneslo společnosti Neoen skoro milion dolarů. Informoval o tom web Sciensalert.com.

Zdá se ale, že zmíněná baterie nebude v Austrálii poslední. Ve státě Victoria vzniká další projekt Tesly, tentokrát však pouze s pětinovou kapacitou.

Největší lithium-iontovou baterii se Musk zavázal postavit za sto dní, v případě nedodržení termínu by byla zadarmo.

Elon Musk je majitelem společností Tesla, která vyrábí hlavně elektrické automobily a soukromé vesmírné společnosti  SpaceX. V poslední době na sebe upozornil i svou "nudnou" společností The Boring Company, která prodávala plamenomety. Za několik dní prodala celý svůj arzenál.