Majitelé Avastu chtějí s miliardářem Šlemrem ovládnout textilku Pegas

Pegas Nonwovens

Pegas Nonwovens Zdroj: Pegas Nonwovens

Pegas Nonwovens
Pegas Nonwovens
Pegas Nonwovens
Pegas Nonwovens
Pegas Nonwovens
6
Fotogalerie

Cena 1010 korun za akcie textilní firmy Pegas Nonwovens nabídnutá pražskou firmou R2G je podle vedení textilky přiměřená. 

Stanovisko představenstva Pegas Nonwovens k nabídce na převzetí společností R2G dnes zveřejnila R2G na svém webu. Plány R2G jsou podle představenstva v souladu se strategií textilky a R2G neplánuje propouštění.

R2G ale také podle Pegasu zvažuje pozastavení vyplácení dividend, což neodpovídá dividendové politice textilky. Pegas Nonwovens vyrábí netkané textilie. Skládá se z holdingové firmy v Lucemburku a čtyř provozních společností sídlících v Česku.

"Nabízenou cenu od R2G vidíme jako poměrně vysokou," řekl analytik České spořitelny Petr Bártek. To, že zástupce největšího akcionáře v představenstvu pro přijetí nabídky nehlasoval, by podle něj mohlo znamenat, že ji bude ochoten akceptovat.

V případě, že R2G převezme kontrolu nad Pegasem, očekává výrazné snížení či zrušení dividend a soustředění firmy na akvizice a organický růst. "To by v delším období mohlo zvýšit hodnotu společnosti, ale i v tomto scénáři je nabízená cena převzetí velkorysá," dodal.

Textilka oficiálně obdržela nabídku investiční skupiny R2G Rohan Czech na odkup akcií v polovině srpna a plány R2G na odkup za cenu 1010 korun byly zveřejněny 18. července. Ještě 17. července se akcie Pegasu prodávaly na pražské burze za 943 korun, následující den vystoupaly na 1020 korun. Od té doby neklesly pod 1010 korun. R2G již nyní vlastní 10,83 procenta akcií Pegas Nonwovens.

Vlastník čtvrtiny akcií textilky, lucemburský fond Wood Textiles Holding Limited, před měsícem podle agentury Reuters uvedl, že o prodeji akcií neuvažuje.

Na červnové valné hromadě Pegasu měl z hlavních akcionářů Wood Textiles Holding Limited téměř 28 procent akcií, R2G Wealth 6,6 procenta, fond PKO Towarzystwo přes šest procent a fond Somerset Emerging Markets přes tři procenta. Poté ovšem R2G oznámila zvýšení podílu na 10,82 procenta.

Firmě Pegas Nonwovens rostly letos v prvním pololetí meziročně výnosy o 4,7 procenta na 111,7 milionu eur (2,92 miliardy korun). Čistý zisk měla společnost nižší než ve stejném období loňského roku o 41 procent. Vydělala podle zatím neauditovaných výsledků 4,5 milionu eur (117 milionů korun).