Malý počet objednávek stál Airbus více než polovinu zisku

Továrna Airbusu v britském Broughtonu

Továrna Airbusu v britském Broughtonu Zdroj: Airbus

Továrna Airbusu v britském Broughtonu
Továrna Airbusu v Alabamě
Továrna Airbusu v Alabamě
Továrna Airbusu v britském Broughtonu
Továrna Airbusu v britském Broughtonu
14
Fotogalerie

Mnohé problémy výrobce letadel Airbus se promítly do jeho čtvrletních výsledků. Čistý zisk za uplynulý kvartál klesl o 52 procent na 240 milionů euro (6,46 miliardy korun), výnosy společnosti však vzrostly o sedm procent a dosáhly 13 miliard eur.

„Počet objednávek v prvním čtvrtletí byl podle našeho očekávání nízký,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel společnosti Tom Enders. Zároveň však odkazuje na 6700 strojů, které si zákazníci u Airbusu celkem objednali. Také proto chce firma letos vyrobit až 700 strojů, tedy o 12 více, než loni.

Za horší výsledky, které se v průběhu čtvrtka projevily také na hodnotě akcií Airbusu, může hned několik faktorů. Tím hlavním je generační obměna modelových řad, čímž roste tlak na snížení ceny starších typů A330 a A320. Nová generace druhého jmenovaného stroje s označením A320neo se zároveň potýkala s problémy pohonných jednotek Pratt & Whitney, což zpomalilo dodávku strojů zákazníkům.

Podívejte se na A380 v Praze:

Video placeholde

Dopravní obr přiletěl do Prahy. Airbus A380 nově pravidelně létá do Dubaje • Blesk TV

Nedostatek komponentů pro interiéry od společnosti Zodiac Aerospace zase zpomalil produkci modelu A350, za poslední čtvrtletí se tak k zákazníkům dostalo jen 13 strojů tohoto typu. Až čtyři desítky dalších letadel tak nyní čekají na dokončení v areálu továrny.

Dlouhodobě se také množí potíže kolem transportního letounu A400M. Na něj má Airbus objednávky od sedmi států NATO, doposud však kvůli technickým problémům dodal asi čtvrtinu ze 174 objednaných strojů.

Celý projekt tak prodražují penále, která zákazníkům za zdržení Airbus platí.