Mercedes zaostává, šéf Zetsche musí ušetřit miliardy

šéf automobilky Mercedes Dieter Zetsche

šéf automobilky Mercedes Dieter Zetsche Zdroj: Profimedia.cz

Šéf Daimleru Dieter Zetsche čelí silnému tlaku dozorčí rady. Ta je nervózní ze slabších výsledků automobilky. Zetsche do společnosti nastoupil proto, aby Mercedes předjel Audi a BMW, tento plán se však nedaří. Spekulace o hledání nového šéfa však dozočí rada vyvrátila.

Dieter Zetsche, generální ředitel společnosti Daimler, tento týden oznámil, že chce ušetřit ročně tři miliardy eur. Daimler si stanovil dlouhodobý cíl, stát se nejvýnosnější a největší prémiovou automobilkou. V současné době Daimler za konkurencí zaostává jak v prodejích tak v ziskovosti. Mercedes byl navíc zasažen zářijovým poklesem tržebvíc než konkurence.

Aby Zetsche zachovat cíl stát se jedničkou v prémiovém segmentu, musí nyní výrazně šetřit “ Vzhledem k současné situaci není žádný důvod, abychom se cíle být do roku 2020 jedničkou na trhu luxusních aut vzdali,“ řekl Zetsche.

Zetschemu se blíží termín ve kterém má podepsat prodloužení manažerské smlouvy. Proto je pod rostoucím tlakem situaci ve společnosti také škodí obavy z propouštění, které šéf v rámci úsporného programu naznačil. Ve vedení společnosti se již spekulovalo, že dozorčí rada již hledá nového šéfa. Tyto spekulace však automobilka vyvrací.