Mexiko láká investory na zásoby ropy

Čeká na peníze. Státnímu monopolu Pemex chybějí prostředky a technologie na těžbu z moře a z břidlic

Čeká na peníze. Státnímu monopolu Pemex chybějí prostředky a technologie na těžbu z moře a z břidlic Zdroj: Profimedia.cz

Mexická vláda doufá, že už ve druhé půlce příštího roku budou moci na některých ropných polích v zemi působit soukromé společnosti. Reformní balík, jenž má pomoci hospodářskému růstu, předložil minulý týden zákonodárcům prezident Enrique Pena Nieto. Věří, že projde i přes nesouhlas velké části veřejnosti.

Experti míní, že zejména pro firmy působící v Mexickém zálivu může jít o lákavou příležitost ve srovnání s arktickými oblastmi a politicky nestabilní Afrikou. Vše podle nich ale bude záviset na konkrétních podmínkách.

Státní monopol Pemex zatím může od soukromých těžařů nakupovat služby. Tento model se jim ale nejeví jako atraktivní, ke zvýšení produkce tedy nepřispěl. Prezident doufá, že zrušení 75 let starého zákazu vstupu soukromníků do odvětví umožní dostávat surovinu z hlubokého moře a břidlic, na což Pemex kvůli nedostatku prostředků a technologií nestačí.

Nabídka ke spolupráci však prý nebude omezena jen na tyto náročné způsoby těžby. „V prvním kole si Pemex bude moci vybrat, která z existujících polí chce v budoucnu využívat. Ve druhém kole může požádat vládu o souhlas s kontrakty o sdílení zisku se soukromými firmami,“ vysvětlil včera Reuters záměr náměstek ministra energetiky Enrique Ochoa.

Zatím však neupřesnil, jak se budou společnosti s vládou dělit o zisk z těžby. Dohoda podle něj zřejmě bude individuální v závislosti na typu pole, míře rizika a dalších faktorech. Ministr financí Luis Videgaray poznamenal, že „kořist“ rozumné vlády by neměla přesahovat padesát procent.

Pro investory však může být brzdou, že Mexiko jim zřejmě nabídne hotovost, nikoli surovinový podíl. Některé firmy zřejmě také doufaly, že prezident půjde dál a umožní jim přímo vlastnit rezervy. Legislativa ale i tak může v kongresu narazit na odpor levice, jež je proti jakémukoli partnerství se soukromníky. Mexiko patří do dvacítky zemí s největšími zásobami ropy, využívaná pole ale vysychají. Za poslední dekádu klesla denní produkce zhruba o čtvrtinu na 2,55 milionu barelů.