Microsoft má nového kandidáta na šéfa. Je jím Hans Vestberg z Ericssonu

Hans Vestberg, šéf společnosti Ericsson

Hans Vestberg, šéf společnosti Ericsson Zdroj: www.ericson.com

Mezi kandidáty na nového generálního ředitele softwarové společnosti Microsoft je nově současný ředitel největšího světového výrobce telekomunikačního zařízení Ericsson Hans Vestberg.

Agentura Bloomberg, která informaci zveřejnila, neupřesnila zda se Microsoft již s Vestbergem dohodl. Ředitel Microsoftu Steve Ballmer loni v srpnu oznámil, že z vedení společnosti odejde do jednoho roku, a firma uvedla, že chce jmenovat nového ředitele na začátku letošního roku.

Analytici spekulují o několika možných kandidátech. Jsou mezi nimi jak zástupci přímo z Microsoftu, jako Saty Nadella a Tony Bates, tak lidé mimo firmu. Za jednoho z horkých kandidátů byl považován šéf automobilky Ford Motor Alan Mulally, ten však na počátku tohoto měsíce uvedl, že do Microsoftu přejít nehodlá.

Microsoft se ke zprávě odmítl vyjádřit a v Ericssonu nebyl k zastižení nikdo, kdo by zprávu komentoval, napsala agentura Reuters.

Microsoft je největším výrobcem softwaru na světě a jeho operační systém Windows stále využívá většina osobních počítačů. V poslední době ale firma zaostává za konkurenty jako je Apple nebo Google, kteří ji předstihli v orientaci na stále populárnější tablety a chytré telefony.