Miliardář Buffett koupil část ropného koncernu Exxon Mobil

Warren Buffett

Warren Buffett Zdroj: ctk

Investiční společnost Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta koupila akcie amerického energetického koncernu Exxon Mobil Corporation v hodnotě 3,7 miliardy dolarů. Investice představuje 0,9 procenta akcií největšího veřejně obchodovaného ropného koncernu na světě. Podle analytiků ale vypovídá o podpoře, které se mu dostalo ze strany druhého nejbohatšího Američana.

Berkshire Hathaway podle sdělení pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC) akcie Exxon Mobil začala nakupovat ve druhém čtvrtletí a do konce září jich nashromáždila zhruba 40,1 milionu. Podle čtvrtečních závěrečných cen na burze by tržní hodnota podílu nyní činila 3,74 miliardy dolarů, zhruba 73,7 miliardy korun.

Buffett, který si díky svým úspěšným investicím vysloužil přezdívku „věštec z Omahy“, také během třetího čtvrtletí snížil svůj podíl v ropné společnosti ConocoPhillips.

„Když Warren Buffett nějaké společnosti udělí své schválení, není to nikdy nic špatného,“ uvedl podle agentury Reuters Pavel Molchanov ze společnosti Raymond James & Associates.

Analytik Fadel Gheit ze společnosti Oppenheimer & Co upozornil, že Buffett rád nakupuje velké, zavedené globální značky a Exxon je dobrou akcií, pokud jde o „útěk za kvalitou“. Berkshire už vlastní desítky firem z mnoha odvětví. Vedle pojišťovnictví je to například výroba nábytku, oděvů, klenotů, cukrovinek nebo chemikálií. Má rovněž významné podíly ve firmách Coca-Cola, Wells Fargo nebo IBM.

Američtí regulátoři od velkých investorů požadují, aby každé čtvrtletí zveřejňovali rozložení svého majetku v akciích. Buffett vlastnictví akcií Exxonu naposledy oznámil na konci roku 2011.

Nákup akcií ConocoPhillips v roce 2008 naopak Buffett už dříve označil za chybu. Miliardář je koupil v době, kdy byly ceny ropy a zemního plynu blízko rekordních hodnot. Investice prý Berkshire stála několik miliard dolarů, protože Buffett nepředpokládal prudký propad cen energií, k němuž pak došlo.