Miliardář Krúpa se vložil do boje o lithium, koupil podíl v australské EMH

Lithium

Lithium Zdroj: Reuters

Pavol Krúpa
Lithium
Lithium
Lithium
Lithium
11
Fotogalerie

Skupina Arca Capital koupila za desítky milionů korun podíl ve společnosti European Metal Holdings (EMH), která plánuje těžbu lithia v Česku. Společnost slovenského finančníka a miliardáře Pavola Krúpy výši podílu neuvedla, chce ho ale dál navyšovat.

Sdělila to mluvčí skupiny Arca Capital Barbora Hanáková. Cena jedné akcie EMH na londýnské burze dosahuje hodnoty 53 pencí, tedy v přepočtu 15,4 koruny.

"Záměrem Arky je z pozice akcionáře dohlížet na realizaci celého projektu a zabránit neoprávněnému odvádění zisků a nestandardním finančním operacím, jako k tomu docházelo v případě OKD," uvedla Hanáková. Krúpa podle ní považuje plán těžby lithia společností EMH za proveditelný, těžba může být zisková a výhodná jak pro EMH, tak pro český stát.

Zásadní je ale podle něj uskutečnit projekt co nejdříve, protože jeden z hlavních akcionářů EMH, společnost Bacanora Minerals Ltd, plánuje podobný projekt v Německu. Hrozí tak, že plány stanovené v memorandu budou zrealizovány dříve v Německu na úkor Česka.

Krúpa založil společnost Arca Capital na Slovensku v roce 2003. V Česku na sebe poprvé výrazně upozornil o čtyři roky později, když jeho firma Arca Capital Bohemia koupila od bývalého premiéra Stanislava Grosse (ČSSD) akcie firmy Moravia Energo. Ve stejném roce Krúpa koupil společnost Marila Balírny od uprchlých podnikatelů Tomáše Pitra a Jiřího Syrovátky.

Většinu firmy Arca později prodala, dodnes z Marily drží jen Ondrášovku. Krúpu média někdy označují za "nájezdníka", jenž se snaží využít slabin firem, které se ocitnou v problémech. Dlouhodobě se angažuje v otázce OKD, ostře vystupoval i proti převodu hornických bytů. Skupina Arca spravuje aktiva okolo 1,4 miliardy eur (zhruba 36 miliard korun).

Podle dřívějších informací je těžba lithia na Cínovci jedinou aktivitou EMH. V Česku vlastní přes svou britskou dceru od května 2012 geologickou firmu Geomet, která byla založena v roce 2007 a která by měla lithium těžit. V jejím čele stojí od letoška bývalý manažer OKD Richard Pavlík.

Největším akcionářem EMH je podle jejího webu Computershare Company Nominees (tato společnost nabízí podle britského práva například možnost skrytého vlastnictví akcií; v EMH držela k 10. říjnu 26,47 procenta), dále Cadence Minerals (britská investiční společnost, zaměřená na průzkum nerostného bohatství; 20,38 procenta), ARMCO Barriers (australský výrobce svodidel; 9,76 procenta), generální ředitel EMH Keith Coughlan (6,45 procenta) a JP Morgan Nominees Australia Limited (6,55 procenta).

V Česku, především na Cínovci, jsou podle odhadů tři procenta světových zásob lithia, evidováno je 571,5 milionu tun rudy s 1,14 milionu tun lithia. Přípravy na těžbu, která začne nejdříve za několik let, komplikuje tvrdý politický spor mezi hnutím ANO a sociální demokracií o memorandu, které s EMH uzavřel ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD).

Zrušení memoranda, které navrhovalo ANO, vláda ve středu zamítla. Senát ve čtvrtek vyzval politiky z hnutí ANO a KSČM, aby nenadřazovali své politické zájmy a způsob vedení volební kampaně nad zájmy Česka. Z podnětu KSČM bude o lithiu dnes mimořádně jednat Sněmovna. Volby do dolní komory se konají v pátek a sobotu.