Miliardy pro Aero: bude dodávat pro Airbus, přijme dalších 150 lidí

Aero Vodochody

Aero Vodochody Zdroj: Euro Martin Pinkas

Aero Vodochody získalo další lukrativní zakázku na dodávku komponentů pro velkého světového hráče. Po loňském uzavření kontraktu s výrobcem vrtulníku Sikorsky se mu nyní podařilo získat smlouvu na dodávku trupových panelů pro Airbus A321.

Během příštích deseti let dosáhne hodnota zakázky, kterou Aero uzavřelo s italskou firmou Alenia Aermacchi, více než tří miliard korun.

Smlouva se vztahuje na dodávku 96 sad několikametrových panelů ročně, italská firma z nich bude sestavovat oddíl trupu umístěný těsně před křídlem letounu. „Výroba panelových sad začne před koncem roku 2013 a kontrakt není časově omezen. Aero se tak bude na letounu podílet až do ukončení jeho výroby, a to jak na jeho současných, tak i na veškerých budoucích variantách,“ uvádí Aero.

Aero, které vlastní finanční skupina Penta, díky zakázce vytvoří 150 nových pracovních míst. Kontrakt si vyžádá investici do nových technologií.

Vodochodská firma je už subdodavatelem podvozkových dílů pro Airbus A320, další spolupráce s evropským leteckým gigantem se ale nyní nechystá. „Pro firmu naší velikosti není možné stát se dodavatelem první kategorie, ale i tento kontrakt považujeme za úspěch,“ vysvětlila mluvčí Aera Tereza Kryšpínová.

Alenia Aermacchi je součástí skupiny Finmeccanica. Vyrábí například vojenské transportní letouny C-27J Spartan, které byly konkurenty španělským letadlům CASA pro českou armádu.