Ministerstvo má načrtnout mezivládní dohodu k dostavbě jádra. Babiš ji ale vylučuje

Jaderná elektrárna Dukovany

Jaderná elektrárna Dukovany Zdroj: CC BY-SA 3.0: Nostrifikator; wikimedia

Jaderná elektrárna Dukovany
2
Fotogalerie

Předchozí vládní kabinet premiéra Andreje Babiše na konci června ministerstvu průmyslu a obchodu zadal, aby prozkoumalo alternativu mezivládní dohody na dostavbu jaderných bloků. Ministerstvo průmyslu má zároveň vypracovat rámcový text dohody a rámcový popis postupu pro uzavření takové dohody. Vyplývá to z vládního usnesení.

Za možnost mezivládní dohody bez vypsání soutěže se v minulosti vyslovil prezident Miloš Zeman. „Vůbec bych nebyl proti tomu, aby se u nás aplikoval podobný model, jako v je Maďarsku,“ řekl prezident loni v červnu při návštěvě dukovanské elektrárny. Zákazku v maďarské elektrárně Paks získal ruský státní koncern Rosatom, který se zajímá i o dostavbu českých bloků.

Variantu smlouvy mezi vládami ale navzdory vládnímu usnesení odmítá premiér Andrej Babiš. „Otázka mezivládní dohody je nesmyslná, protože stavět bude v každém případě ČEZ,“ uvedl pro E15 předseda vlády. Nyní už bývalý ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner o mezivládní dohodě na jednání kabinetu podle Babiše nemluvil. „Vláda to určitě v usnesení nechtěla, navrhlo to do něj MPO. Celkem tam je 20 bodů, tohoto jsem si nevšiml,“ napsal E15 Babiš.

Usnesení jednotlivým ministerstvům také uložilo zpracování analýzy dopadů tří různých variant výstavby nových jaderných zdrojů. První je dostavba prostřednictvím nově vytvořené stoprocentní dceřiné společnosti ČEZ, která by se skládala z aktiv společností jaderných elektráren Dukovany a Temelín. Další počítá s výstavbou přes stoprocentní dceřinou firmu ČEZ s možností vstupu vnějšího investora. Poslední možností je dostavba bloků společností plně vlastněnou státem.

Tuto variantu však předem vyloučil premiér Andrej Babiš. „Stát rozhodně jaderné elektrárny stavět nebude. Na to máme ČEZ,“ napsal E15 Babiš. Ministerstvo průmyslu má dokument dopracovat do listopadu, kabinet by pak o způsobu financování měl rozhodnout do konce letošního roku.

Současná ministryně průmyslu Marta Nováková stejně jako Babiš preferuje variantu, že by nové jaderné zdroje měl postavit sám ČEZ.