Mitas investuje do továrny v Srbsku, chce zvýšit kapacitu o 10 tisíc gum

Mitas

Mitas Zdroj: Anna Vackova, E15

Výrobce mimosilničních pneumatik Mitas plánuje další investice do výroby ve svém závodě v srbském městě Ruma. Chce tam postupně rozšířit výrobní kapacitu o 10 tisíc tun pneumatik ročně. Jde o investici řádově v milionech eur. Továrna nyní produkuje 16 200 tun plášťů ročně a zaměstnává 566 lidí.

Srbská pobočka je třetí největší továrnou společnosti. Letos zde skončila první fáze investic, šlo o stavbu logistického centra, které pokryje rostoucí obchodní aktivity v jižní a východní Evropě, ale také na Blízkém východě. Mitas také vlastní tři výrobní závody v Česku, v Praze, Zlíně a Otrokovicích, a jeden v USA.

„Od roku 2008, kdy Mitas koupil továrnu v srbské Rumě, jsme největším českým investorem v Srbsku. Naše investice směřují především do výstavby a modernizace výrobních a skladovacích kapacit,“ uvedl generální ředitel Jaroslav Čechura.

Mitas v Rumě od roku 2010 investoval přes 12,2 milionu eur (asi 339 milionů Kč), například před dvěma lety rozšířil za 3,5 milionu eur (asi 97 milionů Kč) výrobu radiálních traktorových a kombajnových pneumatik. Ze srbské továrny Mitas exportuje výrobky do 80 zemí, letos mířily nejčastěji do Polska, Ruska i na domácí srbský trh.

Mitas oznámil investice do výroby v Srbsku během návštěvy srbského premiéra Aleksandara Vučiće v PrazeMitas oznámil investice do výroby v Srbsku během návštěvy srbského premiéra Aleksandara Vučiće v Praze | MitasMitas oznámil investice do výroby v Srbsku během návštěvy srbského premiéra Aleksandara Vučiće (vpravo) v Praze (foto: Mitas).

Mitas loni na podzim otevřel svou novou halu v průmyslovém areálu Toma v Otrokovicích na Zlínsku. Do výstavby a technologií firma investovala miliardu korun. Do té doby Mitas využíval pronajaté prostory otrokovického výrobce pneumatik Continental Barum.

Loňské tržby společnosti byly podle výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin asi 18 miliard korun, zisk činil asi 1,4 miliardy korun. V roce 2012 utržil Mitas asi 11,3 miliardy korun.

České továrny na všech kontinentech