Mitas otevřel továrnu v americké Iowě, stála téměř miliardu

Mitas

Mitas Zdroj: wcfcourier.com

Český výrobce mimosilničních pneumatik Mitas dnes ve městě Charles City ve státě Iowa otevřel svou první továrnu ve Spojených státech. Firma v ní hodlá vyrábět radiální zemědělské pneumatiky značek Mitas a Continental určené pro severoamerický trh. Investice ji přišla zhruba na 970 milionů korun. Letos by Mitas v Charles City chtěl zaměstnat asi 150 lidí.

Americkou továrnu podnik otvírá, aby uvolnil výrobní kapacitu ve svých evropských závodech. Mitas má jednu továrnu v Srbsku a tři v České republice, 90 procent produkce vyváží zejména do západní Evropy. „To, že jsme tady, má přísně racionální důvody. Je to druhý největší trh na světě, odpadají transportní náklady, které jsou překážkou při dovozu zboží z Evropy. Na zboží je také napsáno Made in USA, což je samozřejmě významný prodejní faktor,“ podotkl jeden z majitelů Mitasu Tomáš Němec. „Mitas se chce v Americe opřít o své osvědčené dodavatele, což jsou hlavně firmy z České republiky a Slovenska. Pomůžeme jim otevřít dveře na tento trh. Pokud můžeme v zámoří uspět my, mohou i ostatní,“ uvedl již dříve generální ředitel firmy Jaroslav Čechura.

Postupně by v iowské továrně mělo do konce roku 2013 najít práci až 237 lidí. Výrobní kapacita by tou dobou měla být 13 500 tun pneumatik za rok. Mitas na závod získal investiční pobídku. Podle informací v místním tisku by mělo jít o devadesátiprocentní slevu z daně z nemovitosti na devět let a 192 tisíc dolarů (asi 3,6 milionu korun) z rozvojového fondu města.

Otevření továrny, jehož se zúčastnil i iowský guvernér Terry Branstad, pro místní představuje vítanou příležitost k získání pracovního místa. Jedna z obyvatelek Charles City, která pracuje jako hotelová recepční, řekla, že se do závodu chystá na dnešní nábor zaměstnanců. „Ve výrobě gum bych ale úplně pracovat nechtěla. Doufám, že budou třeba shánět někoho na úklid,“ uvedla.

Mitas je jedním z předních evropských výrobců zemědělských pneumatik, které se vyrábějí a prodávají po celém světě pod třemi obchodními značkami. Vlastními obchodními značkami společnosti jsou Mitas a Cultor, značka pneumatik Continental pro zemědělský segment je licencovaná. Na pneumatikách společnosti Mitas sjede z výrobní linky v Evropě každý čtvrtý traktor a kombajn. Firma počátkem roku uvedla, že její tržby za loňský rok zřejmě překonají 400 milionů eur (asi deset miliard korun).

Mitas dále vyrábí a distribuuje průmyslové pneumatiky a pneumatiky pro motocykly pod značkou Mitas. Loni v prosinci se rozhodl koupit společnost Tribatyre se sídlem v nizozemském Udenu, která je důležitým dovozcem zemědělských a průmyslových pneumatik. Obě firmy spolupracují od roku 2002.