Mládek: O těžbě uranu u Brzkova rozhode až příští vláda

Ministr průmyslu Jan Mládek navštívil 5. srpna 2014 uranový důl Rožná na Žďársku

Ministr průmyslu Jan Mládek navštívil 5. srpna 2014 uranový důl Rožná na Žďársku Zdroj: ctk

Konečné rozhodnutí o zahájení těžby uranu u Brzkova na Jihlavsku patrně udělá až příští vláda, prohlásil ministr průmyslu Jan Mládek. Podle něj je ale i tak nutné připravit zahájení těžby v této nové lokalitě. Podnik Diamo už dokončil studii proveditelnosti využití ložiska u Brzkova, kterou kabinet dostane na stůl v říjnu. Šéf Diama Tomáš Rychtařík zároveň potvrdil, že těžba v současném uranovém dole Rožná potrvá minimálně další dva roky.

„Důl v Rožné je významný zaměstnavatel v kraji. Zároveň platí, že ceny uranové rudy nejsou zrovna vysoko v tuto chvíli a z hlediska ekonomiky to vychází celkem těsně,“

O těžbě u Brzkova se podle něj bude rozhodovat někdy v roce 2018, a to podle toho, jaká bude poptávka po uranové rudě a ceny uranu. „Rozhodně to není na rozhodnutí v tuto chvíli,“ dodal.

Hlasy pro i proti

Záměr státního podniku Diamo na vytěžení ložiska uranové rudy u Brzkova už podpořil při návštěvě kraje koncem letošního března premiér Bohuslav Sobotka. Proti se ale začínají ozývat místní obyvatelé.

Petici proti těžbě u Brzkova zatím podepsalo kolem 500 lidí, uzavřena bude v polovině září. Navíc se podle Marie Vencové z brzkovského spolku Naše budoucnost bez uranu chystají další protestní akce.

Naopak starostové okolních obcí těžbu kvůli zaměstnanosti spíše podporují. Podle starosty Rožné Libora Pokorného žijí tamní obce s uranem už více než půlstoletí. „Tehdy se naši otcové báli, jak budeme žít s uranem, nyní stojíme v opačné pozici, bojíme se, jak budeme žít bez něj,“ poznamenal Pokorný.

Zmírnění problémů

Podle Mládka by těžba u Brzkova mohla být jedním z možných opatření, které zmírní problémy hrozící Žďársku s uzavřením uranového dolu v Rožné. Pracuje v něm 460 horníků. Je to jediný fungující uranový důl v Česku i ve střední Evropě. Podle generálního ředitele Diama Tomáše Rychtaříka to zatím vypadá tak, že se uranová ruda bude v Rožné těžit nejméně do roku 2017.

„Chci jasně uvést, že máme zájem zachovat těžbu uranu pro minimálně příští dva roky a zároveň hledáme další varianty rozvoje podniku tak, aby nebyla ohrožena zaměstnanost v regionu,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Kvůli zmírnění nezaměstnanosti v okolí Dolní Rožínky ministr preferuje i další zvažované energetické stavby v tomto území - podzemní zásobník na zemní plyn a trvalé úložiště vyhořelého jaderného paliva. Ve hře je prý stále i stavba dočasného úložiště jaderného odpadu v lokalitě Skalka na Žďársku.

Ložisko uranové rudy Rožná:Ložisko uranové rudy RožnáLožisko uranové rudy Rožná|DiamoZdroj: Diamo

Země uranu zaslíbená