Mládek: Situace v OKD je vážná, v krajním případě hrozí konkurz

Ilustrační foto (Sídlo OKD)

Ilustrační foto (Sídlo OKD) Zdroj: Petr Bergler, Euro

Situace v těžební společnosti OKD je podle ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) vážná a zdaleka nejde jen o osud ztrátového Dolu Paskov. Hrozí propouštění a v krajním případě i vyhlášení konkurzu, prohlásil ministr po jednání s odborovými předáky. Situací se bude v pondělí zabývat vláda i tripartita. Prioritou vlády je podle Mládka chránit horníky a zachovat sociální smír, nikoli pomáhat soukromé společnosti. V OKD a dodavatelských firmách podniku nyní pracuje víc než 13 tisíc lidí.

Návrh společnosti New World Resources (NWR), majitele OKD, předložený státu označil Mládek za nehorázný. Kolik přesně NWR po státu požadovala, ale uvést nechtěl. Doufá, že do ledna, kdy má začít jednání státu s těžaři, předloží firma jiný. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula před jednáním řekl, že NWR požadovala přibližně 150 milionů eur (asi čtyři miliardy korun) za to, že bude pokračovat v těžbě.

Mluvčí NWR Radek Němeček dnes podobně jako v předchozích dnech sdělil, že společnost nebude zatím záležitost komentovat.

„Chceme, aby všechny strany dospěly k nějakému přijatelnému řešení, které bude sociálně snesitelné,“ uvedl pouze. „Jednání probíhají mezi vládou a investory, tedy nikoliv s OKD. OKD tento proces podporuje, nicméně s ohledem na danou skutečnost nebude stávající situaci nijak komentovat,“ dodal mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

„Situace je vážná. Nejde už zdaleka jen o Důl Paskov. Jednání se vede o celém OKD,“ zdůraznil dnes Mládek.

Naznačil, že stát je připraven pomoci horníkům prostřednictvím sociálního systému a za určitých okolností angažovat i státní podnik Diamo, který se zabývá útlumem těžby. „Dávat ale peníze firmě, která dosud dluží, tuším tři a půl miliardy korun, za to, že zaplatila dividendy svým vlastníkům, nelze. Není to věrohodný partner pro dávání nějakých veřejných peněz,“ uvedl Mládek.

Vývoj akcií NWR na pražské burze:Graf 10. 12. 2015.Graf 10. 12. 2015. | vagaday@mf.cz

Stát se podle ministra naopak nebrání podpořit samotné horníky a obecně pracující v regionu. „Pokud by šla podpora lidem, tak může být v řádu jednotek miliard,“ uvedl Mládek. „Návrh NWR byl především špatný v tom, komu,“ podotkl. V České televizi řekl, že podpora lidem by mohla mít podobu rekvalifikací a předčasných důchodů. Její návrh by měl být podle ministra připraven v řádu několika týdnů.

Středula i šéf hornických odborů Jan Sábel ocenili postoj vlády, návrh NWR považují za nehorázný. Středula míní, že firma se snaží zbavit odpovědnosti za vlastní dluhy.

„Jestli si z někoho dělají srandu, tak zvolili nejhorší možný způsob,“ uvedl. Bez dalších podrobností vyjádřil naději, že situace si budou všímat i orgány v trestním řízení. Po jednání novinářům sdělil, že NWR prý požadovala, aby stát mimo jiné jednal s horníky o snížení jejich platů.

„Nechápu, kde bere někdo takovou drzost něco takového vůbec formulovat. To je přece role zaměstnavatele,“ uvedl Středula. Dodal, že nejkatastrofálnějším scénářem, který může horníky na Karvinsku potkat, je, že by OKD provozovala do budoucna stejná firma (NWR) jako v současnosti.

Předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík řekl, že odboráři dostali od ministra ujištění, že stát v rámci svých možností pomůže zaměstnancům a že v žádném případě nebude pomáhat firmě.

Firma snížila ztrátu

„Dozvěděli jsme se, že jedním z požadavků vlastníků bylo, aby vláda jednala s odbory o snížení mezd o pět procent. To je pro nás naprosto nepřípustné,“ řekl Pytlík. Odboráři OKD podle něj trvají na tom, aby v případě zavření některého dolu firma převedla zaměstnance, kteří budou chtít dál v OKD pracovat, na jinou lokalitu.

Podle mluvčího OKD Iva Čelechovského má nyní firma 10 200 vlastních zaměstnanců a další 3000 lidí pro ni pracují v dodavatelských firmách.

Mateřská NWR se dlouhodobě potýká s klesající cenou uhlí. Za letošní tři čtvrtletí snížila ztrátu na 16,2 milionu eur (437,8 milionu korun) ze 128 milionů eur (3,45 miliardy korun) ve stejném období loni. Tržby za letošních devět měsíců firmě klesly o 12 procent na 445,3 milionu eur (12 miliard korun). Podle analytiků firmě především chybí hotovost, což by nakonec mohlo vyústit až v úpadek firmy.

„Dnešní jednání potvrdilo zhoršující se situaci OKD a NWR, která je zapříčiněna mimo jiné vysokými jednotkovými náklady na těžbu a klesajícími cenami uhlí. Společnosti dochází hotovost a roste zadluženost, najít sociálně únosné řešení bude tak velmi komplikované,“ řekl analytik Lukáš Hendrych z poradenské sítě BDO.