Mládek: Tendr na jaderné elektrárny letos nebude, ale verdikt je nutný

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

Vypsání tendru na dostavbu některé z jaderných elektráren není na programu letošního roku. Dnes to prohlásil ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). V případě stavby nových bloků znovu označil za nejreálnější variantu výstavbu pod vedením nové dceřiné společnosti firmy ČEZ, do které by mělo být vyčleněno staveniště, jeho příprava a know-how.

To, že ČEZ zřejmě nevyhlásí nový tendr na dostavbu Temelína, potvrdil minulý týden i šéf společnosti Beneš. Podle něj ČEZ připravuje lokality v Temelíně i Dukovanech, není to ale ve fázi, že by potřeboval dělat tendr.

„Je to na několik let, není to otázka tohoto roku,“ řekl Mládek. Podle něj musí nejdříve pro zadávací řízení proběhnout určitá příprava. Upozornil také na žaloby českých a rakouských organizací bojujících proti nukleární energii a proti dostavbě Temelína z minulého týdne. Podle Mládka se organizace snaží vyrobit nějaký precedens. „Stavět jadernou elektrárnu není jednoduché,“ podotknul Mládek.

Znovu zopakoval, že výstavbu nových jaderných zdrojů v Česku bude mít pravděpodobně na starosti nová dceřiná společnost státem kontrolované firmy ČEZ. Úskalím této volby je to, že kromě zhruba 70procentního podílu státu vlastní zbylé akcie firmy soukromé osoby. A těm se logicky nemusí líbit nakládání s jejich investicí a výši případných dividend, dodal.

Nový státní podnik

Mládek proto zmínil i variantu, že by měl financování výstavby na starosti úplně nový státní podnik, ve kterém by stát rozhodoval sám a ze své vlastní vůle. Tento podnik by ale musel od společnosti ČEZ koupit staveniště a know-how, což se podle Mládka nelíbí ministru financí Andreji Babišovi (ANO).

ČEZ loni v dubnu zrušil tendr na dostavbu dalších dvou bloků v Jaderné elektrárně Temelín, hlavním důvodem bylo neposkytnutí státní garance.

Mládek dnes opět potvrdil, že zájem o účast v novém tendru má zřejmě pět uchazečů. Vedle tří společností, které se účastnily zrušeného tendru na Temelín, má podle Mládka zájem ještě korejská společnost Kepco a čínská strana.

Zrušeného zadávacího řízení se účastnila americko-japonská společnost Westinghouse, česko-ruské konsorcium MIR.1200 a než byla z tendru vyřazena také francouzská Areva.

Podle Mládka je nicméně nutné, aby k nějakému rozhodnutí o stavbě jaderných elektráren došlo. Jinak hrozí scénář nadměrné závislosti na paroplynových elektrárnách, což stát vzhledem k možným výpadkům dodávek plynu nechce připustit.