Modřany Power skončily v insolvenci, firmu čeká reorganizace

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC: CC-BY-SA-3.0-migrated/Traroth/wikimedia.org

Výrobce a dodavatel potrubních systémů pro energetiku Modřany Power je v úpadku. Rozhodl o tom insolvenční soud, který zároveň souhlasil s dlužníkovým návrhem na reorganizaci. Ten počítá se zachováním provozu a dále kapitalizací či restrukturalizací pohledávek.

Závazky, které společnost Modřany Power uznává, představují celkem 1,3 miliardy korun, z toho zhruba 230 milionů je zajištěno majetkem dlužníka. Vedle toho jsou závazky asi 620 milionů korun, jež podnik neuznává.

Při jejich započtení by celkový objem nesplacených závazků činil 1,92 miliardy korun, uvedl podnik v rámci insolvenčního řízení, které začalo letos v březnu na základě návrhu společnosti TEKA Stavby. Modřany Power již předtím čelily třem insolvenčním návrhům.

Součástí reorganizace podle firmy má být uspokojování věřitelů díky ziskovému provozu, kterého docílí omezením výrobní kapacity, snížením stavu zaměstnanců či pronájmem nepotřebných kapacit. Dalším opatřením má být převedení přezkoumaných pohledávek do akciových podílů firmy. Z návrhu vyplývá, že věřitel Vítkovice Power Engineering má získat 469 kusů kmenových akcií v nominální hodnotě milion korun za kus, čímž se základní kapitál zvýší na 670 milionů korun.

Do nepříznivé situace se podnik podle vyjádření pro insolvenční soud dostal vlivem dlouhodobé krize v oboru, způsobené mimo jiné regulací ze strany Evropské unie či politickou situací v Rusku a na Ukrajině.

Firmě uškodilo i zrušení tendru na dostavbu Temelína

„Téměř všechny velké evropské energetické společnosti jsou pod velkým tlakem a čelí těmto nepříznivým faktorům. Výsledkem je masové omezování veškerých investic do výstavby nových klasických zdrojů, problémy s financováním, rušení již vypsaných tendrů či jejich odkládání,“ uvedla firma.

Tržby tak postupně klesaly z více než dvou miliard v roce 2012 na 1,5 miliardy v roce následujícím a dále na jednu miliardu loni. Jako jeden z příkladů negativních vlivů firma uvedla loňské zrušení tendru na dostavbu elektrárny v Temelíně.

V rámci předchozích restrukturalizačních kroků již firma loni snížila počet zaměstnanců o 148 na 203 osob ke konci loňského roku. Na poklesu se podepsalo i ukončení činnosti pobočky Engineering v Českých Budějovicích a ukončení projektu Mochovce 3, 4 - Dodávka potrubí reaktorovny pro Škoda JS. K letošnímu říjnu pak firma zaměstnávala 184 lidí.

Historie firmy sahá do roku 1913, kdy byla založena jako živnost. V roce 1947 byla znárodněna a začleněna do národního podniku ČKD Praha. V roce 1951 vznikl samostatný podnik Modřanské strojírny ČKD.

Postupně došlo k přeměně na Sigmu Modřany a poté Modřanskou potrubní, která v roce 2010 změnila název na Modřany Power. Jako významný strojírenský výrobce se firma letos stala součástí nově vzniklé Aliance české energetiky, sdružení, které pod vedením společnosti Škoda Praha usiluje o zvýšení šancí českých firem v zahraničních výběrových řízeních, především v jaderné energetice.