Moller-Maersk zřejmě skončí s těžbou na největším plynovém poli v Dánsku

Maersk Oil

Maersk Oil Zdroj: Maersk Oil

Společnost A.P. Moller-Maersk v říjnu 2018 ukončí těžbu na největším dánském plynovém poli Tyra, pokud do konce letošního roku nenalezne způsob, jak zajistit jeho dlouhodobou ziskovost. Dánská vláda uvedla, že se bude snažit tento problém co nejrychleji vyřešit.

Energetické podniky se nyní vládu snaží přimět k úpravě daní u těžby ropy a zemního plynu. Tvrdí, že pokles světových cen ropy vede k nerentabilnosti investic do těžby ztenčujících se dánských rezerv. Předchozí vláda daně v roce 2013 zvýšila, takže v současnosti směřuje do státní pokladny zhruba 65 procent zisků z těžby, píše agentura Reuters.

„Vláda s odvětvím jedná o budoucích možnostech. Chceme najít řešení problémů co nejrychleji,“ uvedl ministr energetiky Lars Christian Lilleholt. Dodal, že vláda stále zvažuje návrh energetického průmyslu, podle kterého by měly být na těžební investice v Severním moři poskytnuty daňové úlevy.

Komplex Tyra se na celkové produkci plynu v Dánsku podílí zhruba dvěma třetinami. Podle firmy Maersk se však jeho životnost po 30 letech provozu chýlí ke konci, protože těžba je čím dál náročnější. „Zavíráme z bezpečnostních důvodů a ne kvůli cenám ropy a plynu. Ale samozřejmě při pohledu na tuto velkou dlouhodobou investici bereme ceny v úvahu,“ uvedla společnost Maersk.

Proč neklesá cena plynu pro domácnosti? Rozhoduje řada faktorů