Moskva čeká na 2,2 miliardy z Kyjeva. Pak prý bude jednat o plynu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Kreml je připraveno jednat o slevě na plyn pro Ukrajinu, pokud Kyjev zaplatí 2,2 miliardy dolarů, zhruba 44,8 miliardy korun, které Rusku za plyn dlužil k 1. dubnu. Prohlásil to ruský ministr energetiky Alexandr Novak. Rusko tvrdí, že celkový dluh Ukrajiny za odběr plynu v současnosti těsně přesahuje 3,5 miliardy dolarů, přibližně 70 miliard korun.

„Budeme o tom jednat, jestli uhradí dlužnou částku k 1. dubnu, a ta byla 2,237 miliardy dolarů,“ řekl podle agentury Reuters Novak. Ruský premiér Dmitrij Medveděv již dříve tento týden řekl, že Rusko je připraveno jednat se sousední zemí o ceně a podmínkách dodávek plynu, pokud Kyjev splatí ruské plynárenské společnosti Gazprom alespoň část svého dluhu za dosavadní dodávky.

Ukrajina poté sdělila, že je ochotna zaplatit do konce tohoto měsíce za ruský plyn čtyři miliardy dolarů, 80,3 miliardy korun, avšak při starých cenách, než jaké požaduje Moskva.

Rusko za plyn od Ukrajiny požaduje 485 dolarů za tisíc metrů krychlových. Ukrajina ale pracuje s cenou 268,5 dolaru. Na ní se Moskva s Kyjevem dohodla v rámci loňské smlouvy o ekonomické spolupráci. Letos ale v Kyjevě za dramatických okolností došlo ke změně politického kurzu a vztahy mezi oběma zeměmi se prudce zhoršily.

Prst na plynu

Ruský prezident Vladimir Putin podle čtvrtečního vyjádření slovenského premiéra Roberta Fica varoval, že od června zastaví dodávky plynu do Evropy, pokud Ukrajina nesplatí dluh za ruský plyn. Podle ruských médií Putin před zastavením dodávek varoval Ukrajinu. Přímou hrozbu zastavení dodávek evropským klientům jeho dopis údajně neobsahoval.

EU v pátek v reakci na Putinův list Moskvě připomněla slib, že dodávky plynu do EU nebudou přerušeny po dobu trojstranných jednání EU, Ruska a Ukrajiny o této věci.