Muniční velmoc Česko. Firmy CSG a Colt CZ jsou krok od posílení v Evropě i USA

Zdroj: Grafika e15

Americký koncern Vista Outdoor s divizí Sporting Products zahrnující ikonické značky malorážového střeliva, jako je Federal, CCI, Hevi-Shot nebo Remington, a evropské firmy Fiocchi Munizioni, Ruag Ammotec a Sellier & Bellot. Zdánlivě stručný výčet několika výrobců munice pokrývá převážnou většinu poptávky v celé Evropské unii a Spojených státech. A jen jednoho z nich, který je především v EU stěžejní, neovládají nebo v příštích měsících neovládnou česká zbrojní jednička a dvojka Czechoslovak Group (CSG) a Colt CZ Group.

Pokud jim regulační orgány odsouhlasí koupi divize Sporting Products a firmy Sellier & Bellot, která spadala pod nadnárodní uskupení CBC, dříve Companhia Brasileira de Cartuchos, Česko se stane v produkci nábojů všech menších ráží do pistolí, pušek či kulometů velmocí západní polokoule. Přesto se dvě nejsilnější české zbrojařské formace konkurence v zahraničí úplně nezbaví. Navíc je čeká vzájemné soupeření o některé státní zakázky na starém kontinentu i v USA.

Co se týče dalších akvizic, česká „muniční horečka“ z posledních dvou let už pokračovat nebude. „Lze očekávat, že se noví čeští majitelé soustředí spíše na vertikální integraci na straně výroby a komponentů než na přikupování dalších značek,“ řekl e15 investiční ředitel CSG pro zahraniční projekty David Štěpán. 

Boj o první pozici v Evropě

Výroba střeliva je z velké části automatizovaná.Výroba střeliva je z velké části automatizovaná.|Fiocchi Munizioni

Významnou roli na trhu malorážového střeliva pro armády, policejní sbory a také pro sportovce a lovce hodlá sehrávat Colt CZ dosud zaměřený na ruční palné zbraně nebo na neprůstřelné vesty a další výstroj. „Sellier & Bellot je jedním z největších evropských výrobců munice. Získání stoprocentního podílu v této společnosti je velmi důležitou akvizicí,“ uvedla šéfka vnější komunikace Colt CZ Eva Svobodová. Vůbec prvním průnikem skupiny do oblasti nábojů bylo loňské ovládnutí firmy SwissAA Holding.

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat