Na brazilském Maracaná se fandí na sedadlech z Česka

Estádio do Maracanã

Estádio do Maracanã Zdroj: CC BY 2.0: Arthur Boppre via Flickr

Na legendárním stadionu Maracaná v brazilském Rio de Janeiru už na letošním mistrovství světa aplaudovalo při dvou zápasech skoro 150 tisíc diváků. Přes 27 tisíc z nich sedělo na sedadlech vyrobených v Modřicích u Brna.

Česká pobočka irské společnosti Mergon vyrobila pro rekonstrukci stadionu 13 690 modrých a bílých sedaček. Celkem dodal Mergon 35 600, tedy necelou polovinu, sedadel za 400 tisíc eur.

Mergon dostal zakázku od německé firmy Eheim Möbel, která vyhrála tendr na vybavení stadionu. „S německým zákazníkem jsme spolupracovali již dříve. Projekt Maracaná začal v říjnu 2012 a trval šest měsíců. Sedadla splňují přísná kritéria odolnosti proti UV záření a nehořlavosti. Samozřejmostí je pak vysoká mechanická odolnost daná technologií vyfukování,“ říká ředitel českého závodu Mergon Czech Hanuš Hudousek.

Dodávka v krátkém čase

Eheim Möbel hledal lokálního výrobce, který bude schopen dodat požadovaný počet sedaček v relativně krátké době. Na Mergon se obrátil díky jeho zkušenosti s technologií vyfukování plastů.

Modřický závod Mergonu, který se kromě sedadel specializuje na výrobu sacích a vzduchových potrubí a dalších plastových dílu pro automobilový průmysl či na výrobu kufrů na nástroje a tonerových kazet, nebyl schopen z kapacitních důvodů pokrýt celou objednávku. Proto se větší část výroby nakonec odehrála v irském Castlepolardu.

Úspěšný test

Mergon Czech zaměstnává 110 lidí. Má vlastní vývojové středisko, kde se zabývá aplikací nových materiálů a jejich nasazením do výroby. „Při výrobě sedaček pro Maracaná jsme úspěšné otestovali biologicky degradovatelný materiál, který budeme v budoucnu na obdobné projekty používat,“ vysvětluje Hudousek.

Loni firma dosáhla obratu 11 milionů eur. Sedadla už dodávala například na stadion Bose Arena v německém Bamberku či do zábavního parku Puy du Fou ve Francii.