Na Dnech NATO Tatra představí obrněnce Titus i závodní speciál

Tatra Force 8x8 valník

Tatra Force 8x8 valník Zdroj: Tatra

Jaroslav Valtr
Tatra Phoenix Buggyra
Tatra Force 6x6 Hasič
Tatra Phoenix Euro6 8x8 nakladač
Tatra Phoenix Euro6 8x8 sklápěč
8
Fotogalerie
Česká automobilka Tatra Trucks představí na Dnech NATO 2015 bojovou, záchrannou, civilní i závodní techniku. Poprvé představí nové kolové obrněné vozidlo Titus, které je výsledkem spolupráce s francouzským výrobcem Nexter Systems.

Vozidlo předvede ukázku jízdních vlastností v rámci pozemních dynamických ukázek. Pravděpodobně nejlepší obrněné vozidlo za několik posledních let je z nemalé části české. Je postaveno na podvozku Tatra, který mu propůjčuje jízdní vlastnosti v terénu i mimo něj. Vozidlo nabízí také modularitu na základě specifických setů vybavení pro konkrétní misi i operační prostředí. Uživatel si tak může svá vozidla pro každé jejich zamýšlené nasazení přizpůsobit přesně podle svých potřeb.

Do programu dynamických ukázek se dále zapojí vyprošťovací vozidlo Tatra 8×8 Mammut se speciální nástavbou polského výrobce PS Szczesniak, které předvede odtažení obrněného vozidla Pandur II 8×8. Předvedeny budou rovněž jízdní vlastnosti pásového obrněného vozidla Aascod, které představuje společnost Excalibur Group ve spolupráci s General Dynamic European Land Systems.

Široká prezentace

V rámci statické prezentace v Relax zóně pak bude mít veřejnost možnost vidět civilní techniku Tatra Phoenix Euro 6, hasičský a vojenský speciál Tatra Forcea v neposlední řadě také závodní speciál Tatra Phoenix závodního týmu Tatra Buggyra Racing, který se připravuje na Rallye Dakar 2016.

Představení nového vozidla bude doprovázet autogramiáda Martina Kolomého v sobotu a Jaroslava Valtra, který bude vozidlo na slavné rallye pilotovat, v neděli. Zájemci o zaměstnání se firemních personalistů budou moci přímo na místě zeptat na aktuální nabídku pracovních míst.

Program Dnů NATO v Ostravě a Dnů Vzdušných sil AČR bude rozdělen na doprovodnou část, probíhající od čtvrtka 17. září do pátku v Ostravě, a hlavní část, probíhající v sobotu a neděli na Letišti Leoše Janáčka Ostrava - Mošnov.

Dny NATO jsou největší akcí svého druhu ve střední Evropě. Letos se jich zúčastní vojenské, záchranářské a bezpečnostní jednotky 16 zemí. Poprvé mezi nimi bude Jordánsko, které představí svou elitní jednotku tvořenou výhradně ženami. Speciální partnerskou zemí letos bude Švédsko. Kromě množství vystavených strojů bude pro návštěvníky připraveno na každý den osm hodin dynamických ukázek ve vzduchu i na zemi.

Tatra investuje čtvrt miliardy, před dvěma lety přitom byla na mizině