Na Kladně padl rekord v obchodu s energiemi, ožívá i pražská burza PXE

Obliba energetických burz pro nákup elektřiny a plynu pro veřejné instituce, kraje a obce roste. Na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKBK) bylo v roce 2015 uzavřeno 6 814 kontraktů na dodávku 6301 gigawatthodin elektřiny a zemního plynu pro konečné odběratele v hodnotě 4,389 miliardy korun. Zobchodovaný objem energií vzrostl proti roku 2014 o 184 gigawatthodin, což představuje meziroční nárůst o tři procenta.

Od založení trhu s dodávkami energií pro konečné zákazníky na kladenské burzy v roce 2009 se zobchodovaný objem elektřiny a plynu loni vyšplhal na dosavadní rekord. Kvůli klesajícím cenám energií hodnota nakoupených energií přes burzu meziročně klesla o 12 procent.

Ožívající Praha

Vedle zaběhnuté kladenské burzy pomalu ožívá také platforma pro konečné spotřebitele na pražské energetické burze PXE. Aukce pro obce, instituce či firmy odstartovaly v roce 2014. Loni se na PXE uzavřelo 31 kontraktů s objemem 184,46 gigawatthodin elektřiny a 264,26 gigawatthodin zemního plynu.

Mezi kupujícími se objevila vedle několika menších měst například Praha, Brno či Karlovarský kraj. Zakázky si v aukcích vyhrávali hlavně EP Energy Trading, Bohemia Energy a Amper Market.

Převažoval zemní plyn

Na kladenské burze se loni obchodovalo více se zemním plynem. Z celkové roční bilance představovaly obchody se zemním plynem téměř 3700 gigawatthodin. Silové elektřiny koupili odběratelé přes 2600 gigawatthodin. Ve finančním vyjádření připadalo na zemní plyn 2,089 miliardy korun a na silovou elektřinu 2,3 miliardy korun.

Zatímco v letech 2013 a 2014 se obchodování na Kladně koncentrovalo do posledních dvou čtvrtletí čtvrtletí roku s vrcholem v říjnu a listopadu, v loňském roce se obchody rozložily rovnoměrněji do druhého až čtvrtého čtvrtletí.

„Rekordním se loni stalo 3. čtvrtletí, ve kterém bylo zobchodováno 2769 gigawatthodin energií v hodnotě 1,929 miliardy korun. Významně ale posílilo druhé čtvrtletí, kdy byly zobchodovány dodávky 1848 gigawatthodin energií v hodnotě 1,363 miliardy. Lze už hovořit o změně návyku kupujících, kteří neponechávají automaticky nákup na konec roku a termín si volí podle aktuálního vývoje ceny,“ říká předseda burzovní komory ČMKBK Pavel Štorkán.

Na PXE se většina aukcí odehrála na podzim. Z celkových čtrnácti aukcí se jich v říjnu, listopadu a prosinci uskutečnilo deset.