Na miliardy z tendru Lesů ČR si brousí zuby 27 firem

Svoz dřeva

Svoz dřeva Zdroj: Euro Jan Rasch

Do tendru státního podniku Lesy České republiky (LČR) na lesní práce a prodej dřeva v předpokládané hodnotě asi 1,3 miliardy korun podalo nabídky 27 firem. Dnes podnik začal s otevíráním obálek s nabídkami. Lesnické firmy soutěží o kontrakty na 32 územních jednotkách. Většinou jde o jednotky, kde dříve pracovala zkrachovalá společnost Less & Forest. LČR patří polovina lesů v zemi.

Do tendru se přihlásily všechny lesnické firmy, které uspěly v loňských tendrech. „Je zde standardní zastoupení firem. Počet zájemců je zárukou transparentní soutěže,“ řekl mluvčí LČR Zbyněk Boublík. Každý ze zájemců mohl podat nabídky na libovolný počet jednotek. Teoreticky se tak státnímu podniku může celkem sejít až 864 nabídek. Většina zájemců své nabídky na centrálu LČR doručila dnes ráno.

Smlouvy by měli vítězové tendrů uzavírat s účinností od 1. června 2013 na různou dobu od sedmi měsíců do čtyř let a sedmi měsíců. Rozhodujícím kritériem tendru je nabízená cena. Uvedená předpokládaná hodnota zakázky se týká lesních prací. Finanční hodnotu dřeva bude možné určit až po vyhodnocení obdržených nabídek, uvedl Boublík.

Společnost Less & Forest zkrachovala loni v říjnu a do té doby pracovala asi na čtvrtině státních lesů. Celkem pracovala na 29 územních jednotkách, a byla tak největším obchodním partnerem LČR. Zatím do konce května dělá nezbytné práce na těchto jednotkách jedenáct firem, které LČR vybraly zjednodušeným jednacím řízením bez uveřejnění.

Systém tendrů LČR na lesní práce a prodej dřeva je pětiletý a zahájen byl v roce 2012. Každý rok se takzvaným senátním systémem soutěží asi pětina území.

LČR nyní připravují pětiletý tendr 2014+. V minulých dnech zahájily veřejné připomínkové řízení, v němž mohou zájemci posílat své náměty a připomínky ke smluvním podmínkám. Vlastní zahájení tendru LČR předpokládají na konci března. „V současné době připravujeme zadávací dokumentaci a smlouvu, která bude uzavírána s jednotlivými vítězi této zakázky,“ uvedl ekonomický ředitel LČR Michal Gaube, který je nyní pověřený řízením podniku.

V posledním pětiletém tendru 2013+ získala nejvíce územních jednotek firma Progles, a to čtyři. Za ní získaly po třech jednotkách firmy Lesní společnost Ledeč nad Sázavou, Solitera a Kloboucká lesní. Další tři firmy mají dvě jednotky a 11 firem má po jedné. V tendru 2013+ se o zakázky na 31 územních jednotkách ucházelo 30 firem, které celkem podaly 268 nabídek. Nynější tendr tak je s loňským co do počtu zájemců srovnatelný.

Ne každý se musí nažrat

Rvačka o lesní miliardy