Na pozemcích po plzeňské Škodě vznikne za pět miliard nový areál pro průmysl 4.0

Vizualizace části průmyslového projektu Plzeň-City, který vznikne v bývalém areálu plzeňské Škody.

Vizualizace části průmyslového projektu Plzeň-City, který vznikne v bývalém areálu plzeňské Škody. Zdroj: Panattoni

Pozemek, na němž se v chystá výstavba průmyslového areálu Plzeň-City.
2
Fotogalerie

Na pozemcích po někdejším plzeňském kolosu Škoda vznikne nový výrobní areál pro firmy zaměřené na inovační průmysl. Parcely patří bývalým představitelům Škody Plzeň v čele s miliardářem Michalem Koreckým.

Developerská společnost Panattoni připravuje v Plzni výstavbu nového průmyslového areálu nazvaného Plzeň - City. Projekt s investicí převyšující pět miliard korun vznikne na parcelách, které dříve využívala plzeňská Škoda.

„Ve spolupráci s Českým institutem informatiky, robotiky a kybernetiky a Národním centrem průmyslu 4.0 jsme připravili studii pro rozvoj území tak, aby mohlo sloužit jako hlavní základna evropského charakteru pro investory a uživatele se zaměřením na inovační průmysl, automatizaci, robotiku a průmysl 4.0,“ řekl na dotaz deníku E15 Pavel Sovička, generální ředitel Panattoni pro Česko a Slovensko.

Projekt počítá s výstavbou tří průmyslových hal. V součtu budou mít téměř 116 tisíc metrů čtverečních. Investice bude až 5,5 miliardy korun. Z toho tři miliardy spolknou nemovitosti, zbytek technologie. Celková plocha lokality je 2,7 hektaru.

„Plzeňský projekt má obrovský potenciál pro budoucí expanze všech investorů, kteří již jsou v lokalitě Borská pole. Tamní zóna je plně obsazena a tento nový projekt bude logickým místem pro další expanze. Předpokládám, že struktura budoucích investorů bude hlavně ze segmentu výrobních firem s vysokou přidanou hodnotou,“ komentoval záměr ředitel poradenské společnosti 108 Agency Jakub Holec.

Areál vznikne v lokalitě vymezené ulicemi Folmavská, U Letiště a Ke Karlovu. Aktuálně jsou na parcelách výsypky zeminy z terénních a výkopových prací ve Škodovce. Developer v současnosti žádá o posouzení vlivů stavby na životní prostředí. Následovat bude žádost o územní rozhodnutí a stavební povolení.

Parcely v současnosti patří společnosti Adelardis. Do této společnosti přešel v roce 2017 nemovitý i movitý majetek společnosti Škoda Investment za zhruba dvě miliardy korun, upozornil již dříve server HlídacíPes.org.

V době přesunu majetku byl hlavním představitelem firmy plzeňský architekt Hynek Gloser. Vzápětí se ale v čele Adelardis objevila nová jména. V čele představenstva je advokát Josef Brož. To je bývalý blízký spolupracovník někdejšího šéfa ČEZ Martina Romana.

Dozorčí radu Adelardis vede někdejší spolumajitel Škody Plzeň Michal Korecký. Místopředsedkyní dozorčí rady je Petra Humlová, manželka dalšího z bývalých vlastníků Škody Plzeň Marka Čmejly. Toho soud ve Švýcarsku zatím nepravomocně uznal vinným z podvodů a praní špinavých peněz v Mostecké uhelné společnosti.