Před další krizí se obalujeme tukem, říká majitel stavebnin Pro-Doma Josef Mařinec

Josef Mařinec

Josef Mařinec Zdroj: Michael Tomeš, E15

Josef Mařinec
Josef Mařinec
Josef Mařinec
Josef Mařinec
Josef Mařinec
10
Fotogalerie

Když podnikatel Josef Mařinec vzpomíná na minulou krizi, nemluví o ní špatně. Jeho síť se stavebninami Pro-Doma až do letoška nerostla nikdy tak rychle jako uprostřed recese. Ani příští krize nemá být pro akvizičně naladěného byznysmena špatná. „Firmy budou levnější,“ říká. Zároveň prozradil, kdo nejvíce vydělal na současném stavebním rozmachu a proč stavebniny zdražují. 

Proč vaši společnost neřídíte se svými syny, ale máte tým profesionálních manažerů?

Naše společnost čítá devadesát provozoven a tisíc zaměstnanců, a proto jsme již před mnoha lety cíleně zavedli manažerské řízení a dosadili profesionální manažery. Sám se považuji za platného člena vedení společnosti společně s generálním ředitelem Petrem Vaněrkou. Mí synové, kterým naprosto důvěřuji, se podílejí na strategických rozhodnutích s námi.  

Počítáte s předáním firmy v rodině?

Je nepochybné, že doba, kdy se toto téma stane aktuálním, se blíží. Až nastane, pak jej jistě vyřešíme v rodinném prostředí. Společnost to nijak nepostihne, pro tu není důležité, kdo ji vlastní, ale jak si sama stojí.

A co prodej společnosti?

O tom určitě neuvažuji, přestože jsme nabídky měli. Zájemce si vždycky vyslechneme, ale prodávat nechceme. Naopak je potřeba skupinu pro budoucí generace stabilizovat, aby se majetek nerozházel.

Když vám společnost řídí manažerský tým, nad čím si ponecháváte kontrolu?

Určitě se to týká například akvizic. Na firmy, které kupujeme, se jedu vždy podívat, abych si „osahal“ atmosféru a věděl, co se chystá. Nicméně se omezuji svým vlivem na pocitové „líbí/nelíbí“ a to pak při rozhodování o „ano/ne“ předkládám managementu k diskuzi. Jde tedy hlavně o dialog s generálním ředitelem Petrem Vaněrkou. Žádné bezhlavé prosazování a ultimativní postoje.

Jste akvizičně orientovaní. Co jste naposledy koupili?

Letos jsme postupně postavili a koupili celkem sedm prodejen stavebnin a nadto jsme pronikli do hutního oboru dvěma dalšími velmi dobrými akvizicemi. Už v roce 2017 to byla pražská Dama a nyní čerstvě liberecká armovna Filinger. Dohromady nám obě společnosti v huťařině přidají na tržbách více než půl miliardy korun.

Doba akvizicím přeje?

Do karet nám hraje výměna generací mezi podnikateli ve stavebninách. Vlastníci často nemají následovníky ani peníze na investice do areálů, které dosloužily již před deseti lety. Dříve či později pak zkolabují. Často tyto nemovitosti koupili v privatizaci v devadesátých letech. A po třiceti letech mají tyto objekty poločas rozpadu za sebou. V současnosti jsou to, nadsazeně řečeno, kozí chlívky v zuboženém stavu. Současní vlastníci sice na opravy nemají, ale stále ještě mají pocit, že se daří. 

Co dalšího si pořídíte?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!