Mobily a pohonné hmoty jsou nejrizikovější, říká šéfka pojišťovny pohledávek Atradius

Markéta Stržínková

Markéta Stržínková Zdroj: Michael Tomeš, E15

Markéta Stržínková
Markéta Stržínková
Markéta Stržínková
Markéta Stržínková
5
Fotogalerie

Šíbrovi z papírenského byznysu se podařilo obelstít banky a pojišťovny tak, že z nich neoprávněně vytáhl tři čtvrtě miliardy korun. „Když jsme celou konstrukci odhalili, byli jsme vyděšení,“ líčí deset let starý případ Markéta Stržínková, ředitelka tuzemské části pojišťovny pohledávek Atradius. Popsala také, co s byznysem pojišťoven udělaly zásahy Finanční správy.

Když se ekonomice všeobecně daří, co dělá pojišťovna pohledávek?

Poslední rok dva je situace klidná. Za následek to však má, že náš trh neexpanduje, protože relativně klidné jsou i firmy. Ve chvíli, kdy nebezpečí není bezprostřední, necítí potřebu se pojišťovat. Například větší koncerny ale v souvislosti s novými pravidly regulace mají tendenci si více zajišťovat kreditní rizika. 

Takže v krizi to pro vás bylo v pohodě?

Vůbec ne. Podobně jako banky se pojišťovny ocitly v situaci, které ještě nikdy nečelily. Najednou došlo financování a pojišťovny musely v týdnech reagovat na situaci, že pojištěné firmy nemají peníze. Pojišťovny musely omezit kapacitu v určitých sektorech, docházelo k hromadnému vypovídání pojistných limitů. Současně ale velká část pojištěných pohledávek nebyla využívaná, trh se smrskl. Taky se z toho dlouho vzpamatovával. U pojišťoven je nejhorší, když ztratíte důvěru v trh, a to se před deseti lety plošně stalo. Reakcí však bylo, že se pojišťovny posílily natolik, aby k podobným situacím již nedocházelo.

Pro vás to bylo asi o to bolestivější, že jste španělská pojišťovna a ve Španělsku byl dopad krize zvláště tvrdý?

Zas takový extrém to nebyl. Španělsko je specifické v tom, že tam pojišťovny pojišťují řadu drobných firem s malými expozicemi. Platební morálka sice upadala, ale s takovým portfoliem se v podobné situaci dá dobře pracovat. Plošně se zvýšily ceny pojistného a firmy to akceptovaly. Trh se během několika let silně zkonsolidoval a začal vydělávat. Navíc každá pojišťovna má zajišťovnu a nástroje na snížení velkých rizik. Spíš šlo o celkovou důvěru v trh.

Připravujete se na další krizi?

V souladu s novými pravidly regulátora jsme museli přijmout řadu opatření. Hlídáme i to, abychom nepojišťovali prázdné kredity, protože to sebou nese kapitálové náklady. To znamená, abychom nepojistili někomu třeba padesát milionů a firma to následně ani nevyužila. Povědomí o rizicích značně vzrostlo.

Když se díváte na to, co se v současnosti děje na burzách, v realitách a na všeobecný přetlak peněz, nijak vás to neznervózňuje?

Naši analytici hlásí signály velmi podobné těm, co tu byly v letech 2006 až 2007. Ale je to podloženo reálnou výrobou a reálným tokem zboží a služeb. Nemáme tedy obavy z náhlého kolapsu. Spíše máme obavy z toho, co se stane, když začne mít Turecko problémy se Sýrií nebo když budou mít USA problémy s Čínou. To jsou pro nás signály vzbuzující mnohem větší obavy. Geopolitické tlaky jsou mnohem významnější než strach z toho, že se zopakuje minulá krize. Příčiny jsou zcela jiné.

Na kom v současnosti nejvíce vyděláváte?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!