Na solární panely se budou stát fronty, poptávka převýší výrobní kapacitu

Solární panely (ilustrační foto)

Solární panely (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: Russ Ferriday via Flickr

Prudký pád cen fotovoltaických panelů a vlna bankrotů jejich výrobců je zapomenuta. Rostoucí poptávka po solárních elektrárnách letos naplno vytíží kapacitu výrobců. Ti se vrátí k zisku a budou muset přemýšlet o dalším rozšiřování závodů, neboť hlad energetik po sluneční energii bude v příštích letech podle řady odhadů růst.

Ceny panelů, které od roku 2010 spadly z 2,10 dolaru na 0,76 dolaru za watt výkonu, kvůli situaci na trhu podle analytiků růst nebudou. Spíše už nebudou klesat tak rychle a výrobcům se otevře cesta k větším ziskům. Čínští výrobci jako Yingli nebo Jinko by měli podle předpovědí stlačit náklady na výrobu panelu do roku 2017 až ke 37 centům za watt. Vyšším ziskům věří také investoři do solárních akcií. Akciový index Bloomberg Global Solar Energy za poslední rok vzrostl o 44 procent.

index Global Solar energyindex Global Solar energy | E15/Reuters

Vyčerpávání výrobních kapacit může dopadnout na byznys výstavby malých střešních elektráren. „Výrobci budou preferovat velké odběratele, kteří staví obří solární parky. Na rezidenční projekty by se pak nemuselo dostat,“ soudí Angelo Zinio, analytik z newyorské firmy S&P Capital IQ.

Strach z nedostatku slunečních panelů už přiměl americkou společnost SolarCity miliardáře Elona Muska, která se zabývá instalacemi elektráren na střechách domů a komerčních nemovitostí, aby jednoho z výrobců letos v červnu koupil. „Pokud bychom to neudělali, riskovali bychom, že nebudeme mít panely, které potřebujeme,“ řekl Musk.

Ve světě je nyní využitelná výrobní kapacita po odečtení zastaralých nebo neziskových linek zhruba 59 gigawattů. Letos se očekává stavba elektráren s výkonem 52 gigawattů. Pro příští rok evropská fotovoltaická asociace EPIA očekává růst o 53 gigawattů, ale například průzkum agentury Bloomberg hovoří o přírůstku až 62 gigawattů.

Roční přírůstky instalované kapacity (v GW)Roční přírůstky instalované kapacity (v GW) | e15

Nejvíce nových elektráren se postaví v Číně. EPIA očekává, že instalovaná kapacita tam ročně poroste o deset gigawattů. Rostoucí poptávka po panelech bude také v Japonsku, Spojených státech a v zemích jihovýchodní Asie. Silnou poptávku lze čekat také v Latinské Americe, kterou však o plynulé dodávky panelů může připravit tlak na co nejnižší pořizovací cenu.