Na účty státu dorazilo téměř 13 miliard z dividend od ČEZ

Budova společnosti ČEZ

Budova společnosti ČEZ Zdroj: Rasch Jan/Euro

Stát dnes obdržel dividendu od energetické společnosti ČEZ v objemu téměř 13 miliard korun. Uvedl to mluvčí firmy Ladislav Kříž. Valná hromada ČEZ v půlce června rozhodla o výplatě dividendy z loňského zisku ve výši 40 Kč na akcii před zdaněním. Kříž dodal, že právě 3. srpen je dnem, od kdy je zahájena výplata dividendy.

„K dnešnímu dni na účet státu dorazila takzvaná čistá dividenda, tj. bez srážkové daně 15 procent. Jde o částku 12,689 miliardy Kč na účet ministerstva financí a v nejbližší době dorazí ještě 75 milionů Kč na účet ministerstva práce a sociálních věcí, které drží menší část akcií,“ řekl Kříž.

Mluvčí dále podotkl, že celkem stát dostane od společnosti ČEZ téměř 15,9 miliardy korun, firma mu totiž ještě zaplatí srážkovou daň, která se z výplaty dividend odvádí. „Celou srážkovou daň budeme platit v zákonném termínu, tedy do konce srpna, a to ze všech vyplácených dividend ze strany ČEZ. Její výše bude asi 3,1 miliardy korun,“ dodal Kříž.

Sedmdesátiprocentní vlastník

Český stát drží v největší tuzemské energetické společnosti zhruba 70 procent akcií. Ministerstvo financí jako hlavní akcionář se na červnové valné hromadě rozhodlo nevyplácet členům představenstva a dozorčí radě firmy odměny z loňského zisku. Tantiémy vedení firmy nedostalo poprvé od roku 2001, kdy ČEZ začal vyplácet dividendy akcionářům.

Skupině ČEZ loni klesl meziročně zisk o 36 procent na 22,4 miliardy korun. Samotná ČEZ, a.s., z jejíhož zisku je vyplácena dividenda, pak snížila zisk asi o pětinu na 20,9 miliardy korun. Zbylý vyplacený podíl tvoří část nerozděleného zisku z minulých let. Celkem firma na dividendách z loňského zisku vyplatí zhruba 21,5 miliardy korun.