Na Via Chem Group je podán návrh na likvidaci

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Na společnost Via Chem Group, která je akcionářem zkrachovalé ústecké chemičky Setuza, je podán návrh na její zrušení a likvidaci soudem stanoveným likvidátorem. K městskému soudu v Praze ho podala společnost Calpit Consultants Corp. (CCC), která má padesátiprocentní podíl ve Via Chem Group. Důvodem je skutečnost, že Via Chem Group trvale neplní svoje zákonné povinnosti. Dnes o tom informuje server Česká pozice a deník Dnes.

„Společnost CCC je v důsledku nekonání valných hromad krácena na svých právech, například práva účastnit se valné hromady a požadovat a dostat na ní vysvětlení záležitostí týkajících se společnosti a osob jí ovládaných. Držitelé dluhopisů nemohou získat informace o hospodaření a finanční situaci společnosti, jejíž dluhopisy drží ve svých portfoliích.

Představenstvo Via Chem Group dále činí právní úkony - jako například prodej hodnotných aktiv - které podle obchodního zákoníku a stanov výslovně vyžadují schválení valnou hromadou,“ řekl serveru ředitel CCC Miroslav Babej-Kmec.

Ve Via Chem Group už několik let trvá spor o vlastnictví společnosti. Letos na konci října Vrchní soud v Praze potvrdil padesátiprocentní podíl společnosti CCC ve Via Chem Group. Babej-Kmec už dříve uvedl, že se chystá svůj podíl ve Via Chem Group prodat, vedení Via Chem Group naopak oponuje, že tento balík akcií nevlastní.

Aktuální vlastnickou strukturu společnosti Via Chem Group, jejíž základní kapitál činí dva miliony korun, nelze ale z otevřených zdrojů zjistit. Lidé kteří podnik fakticky ovládají, tuto skutečnost tají, podnik údajně kontroluje kontroverzní podnikatel Petr Sisák. Pokud Via Chem Group výroční zprávy, kde by informace o vztazích měla být, nezveřejní, půjde do likvidace, nebo může sama na sebe podat inslovenční návrh, píše server.

Právník Via Chem Group Ivo Hala však tvrdí, že Calpit není platným akcionářem firmy. To by zpochybňovalo i oprávnění žádal likvidaci, dodává deník Dnes.

Cenné papíry Via Chem Group přitom figurují v případu špatně investovaných peněz radnic Prahy 6, 10 a 13 firmou Key Investments. Firma radnicím obhospodařovala dohromady více než 600 milionů korun. Nedávno ale Key Investsments změnila předmět podnikání a ukončila činnost obchodníka s cennými papíry. Radnicím hrozí, že o peníze přijdou. Všechny peníze dostala zpět zatím pouze Praha 13.

Via Chem Group vznikl v roce 2002 a Babej-Kmec se Sisákem do ní vložili 62,62 procenta akcií ústeckého Spolku pro chemickou a hutní výrobu, 100 procent akcií firmy STZ Development a 100 procent společnosti s ručením omezeným Natonwide Asset Management. Pod Via Chem Grup spadá i firma CSS, jež zajišťuje administrativní služby Spolku pro chemickou a hutní výrobu.