Natland převzal firmu po uhlobaronovi Měkotovi

hasicí přístroj

hasicí přístroj Zdroj: hyperinzerce

Z pražského byznysu známá skupina Natland koupila majoritní podíl ve společnosti Klika – BP, významného hráče v oblasti požární bezpečnosti. Firmu prodávající hasičáky s tržbami přes 140 milionů vlastnil většinově předloni zesnulý uhlobaron Luboš Měkota.

„Chceme, aby se z akciové společnosti Klika – BP, s přispěním a se zázemím investiční skupiny Natland jako vlastníka, stala jednička na tuzemském trhu,“ sdělil deníku E15 šéf Natlandu Tomáš Raška. Nový přírůstek v portfoliu podle něj počítá s organickým i akvizičním růstem. Posílit hodlá rovněž na Slovensku.

Plány Natlandu na růst firmy Klika – BP i pomocí akvizic odpovídají jejímu dosavadnímu vývoji. Firma vznikla v roce 1999 v Jihlavě a v názvu se odkazuje na svého zakladatele Františka Kliku. Společnost v roce 2011 koupila část koncernu Tyco poskytující servis a údržbu požárních systémů. Po tomto rozšíření se podařilo zvýšit tržby na dvojnásobek. Hodnotu akvizice nový vlastník nekomentoval. Stejně tak Natland nechal bez komentáře, od koho vlastně majoritu ve firmě získal.

Dědictví po Měkotovi mimo jiné zahrnuje luxusní bytový projekt Rezidence Kavčí Hory. Ten v současnosti kvůli svým závazkům ve výši několika set milionů korun pochází komplikovaným insolvenčním řízením.

Jako jeden z minoritních věřitelů v něm vystupovala akciová společnost NG majetková, patřící do struktury Natlandu. Její pohledávka ve výši necelých dvou milionů Kč za poskytnuté provozní úvěry však byla letos v červnu Městským soudem v Praze odmítnuta a účast společnosti NG majetková v insolvenci tak skončila. Investiční skupina NG již dříve v Hospodářských novinách popřela, že by si na realitní pozůstalost brousila zuby.