Navzdory haváriím má Unipetrol rekordní zisk. Existuje prostor pro další růst

Petrochemický holding Unipetrol očekává ve třetímčtvrtletí provozní ztrátu, která by mohla částečně smazat provozní zisk z předchozího období

Petrochemický holding Unipetrol očekává ve třetímčtvrtletí provozní ztrátu, která by mohla částečně smazat provozní zisk z předchozího období Zdroj: ctk

Výsledky Unipetrolu v miliardách korun
akcie na pražské burze
3
Fotogalerie

Unipetrol očekává, že se mu bude v příštích letech dařit. Svědčí o tom zvýšení hodnoty rafinerií o 1,9 miliardy korun, které firma zaúčtovala na konci loňského roku. Tím si také vylepšila loňský zisk. Hodnotu majetku Unipetrol přepočítává na konci každého roku podle toho, kolik hotovosti mu bude v budoucnu přinášet. 

„Vycházeli jsme z finančního plánu do roku 2021, kde vidíme zlepšení hotovostních toků. Existuje navíc prostor pro další zhodnocení majetku,“ říká finanční ředitel Unipetrolu Miroslaw Kastelik. Celou střednědobou strategii včetně finančního výhledu Unipetrol představí až v březnu. Až dosud Unipetrol kvůli krizi rafinerského byznysu v Evropě hodnotu majetku snižoval. Zisk si tím uměle ořezal v letech 2011, 2012 a 2014. Naposledy odepsal 4,7 miliardy korun z hodnoty majetku.

Výsledky Unipetrolu v miliardách korunVýsledky Unipetrolu v miliardách korun|Unipetrol

Hospodaření firmy loni výrazně narušil pokračující výpadek etylenové jednotky v litvínovské rafinerii, která se po předloňské havárii rozjela až v říjnu, a půlroční odstávka rafinerie v Kralupech. I proto celkové tržby Unipetrolu meziročně klesly o 19 procent na 87,8 miliardy korun. Přesto firma vykázala rekordní čistý zisk 7,98 miliardy korun. Kromě navýšení hodnoty majetku jí k tomu pomohlo ještě zvýšení hodnoty zásob o miliardu korun.

„Celkově hodnotíme výsledky pozitivně. Ve čtvrtém čtvrtletí se po obnovení provozu etylenové jednotky v Litvínově a rafinerie v Kralupech zvedl objem zpracované ropy o čtvrtinu a využití kapacit se dostalo na 90 procent,“ říká Václav Kmínek z Patria Research.

Oba výpadky by mělo pokrýt pojištění majetku a ušlého zisku. Loni Unipetrol získal od pojišťoven 7,9 miliardy korun. Celkem odhaduje škody a ušlý zisk v Litvínově na 14 miliard korun a v Kralupech na 1,2 miliardy korun. „Konečné částky, které dostaneme, ale budou záviset na dohodě s pojišťovnami. V případě Kralup jsme už dohodě blízko. U Litvínova mimo jiné diskutujeme s pojišťovnami o tom, jaký dodatečný zisk nám v budoucnu přinese provedená rekonstrukce etylenové jednotky. O ten se bude pojistné plnění snižovat,“ vysvětluje Kastelik.

Koupi Spolany si Unipetrol chválí
Menšinoví akcionáři při vyhlášení výsledků Unipetrolu za loňský rok opět upozornili, že loňská akvizice Spolany Neratovice od mateřského PKN Orlen byla pro firmu nevýhodná a poškozuje jejich zájmy. Ve Spolaně se v létě přestane vyrábět chlór, který potřebuje pro produkci PVC. „Investice do nové výroby chlóru zvažujeme, nejsme ale zatím přesvědčení, že by byla zisková,“ říká finanční ředitel Unipetrolu Miroslaw Kastelik. Výroba PVC bude pokračovat díky nákupu surovin od externích dodavatelů. Unipetrol nyní nově tvrdí, že Spolana má pro společnost velkou hodnotu také jako místo, kde je povolena chemická výroba.