Nebývalá prohra Piëcha: šéfem Volkswagenu zůstává Winterkorn

Martin Winterkorn, šéf koncernu Volkswagen

Martin Winterkorn, šéf koncernu Volkswagen Zdroj: E15 - Michal Nosek

Generálním ředitelem německého automobilového koncernu Volkswagen zůstává navzdory neshodám ve vedení Martin Winterkorn. Řídící výbor dozorčí rady příští rok navrhne prodloužení jeho kontraktu. Podle německých expertů ale boj o moc v koncernu ještě zdaleka neskončil.

Dnešní rozhodnutí podle agentury Reuters představuje nebývalou prohru předsedy dozorčí rady Ferdinanda Piëcha. Ten nedávno signalizoval ztrátu důvěry v generálního ředitele, když v rozhovoru s časopisem Der Spiegel uvedl, že se od Winterkorna „vzdálil“.

Řídící výbor dozorčí rady Volkswagenu jednal o krizi ve vedení podniku ve čtvrtek. Ve výboru sedí Piëch, jeho bratranec Wolfgang Porsche, premiér spolkové země Dolní Sasko Stephan Weil, šéf závodní rady Bernd Osterloh a dva další zástupci zaměstnanců.

Výbor podle dnešního prohlášení klade velký důraz na to, aby sedmašedesátiletý Winterkorn ve své funkci pokračoval „tak aktivně a úspěšně jako doposud“. V tomto směru má prý generální ředitel „neomezenou důvěru výboru“. Podle zdrojů agentury Reuters zůstal Piëch se svým negativním postojem k Winterkorovi ve výboru zcela osamocený.

Volkswagen ve čtvrtletí zvýšil prodeje
Německý automobilový koncern Volkswagen v letošním prvním čtvrtletí zvýšil prodej meziročně o 1,8 procenta na 2,5 milionu vozů. V samotném březnu prodej meziročně stoupl o 2,3 procenta na 968 300 vozů.

„Zaznamenali jsme příznivý vývoj v západní Evropě,“ uvedl člen představenstva Christian Klingler, který je odpovědný za prodej a marketing. Dodal však, že podmínky na trzích ve střední a východní Evropě a v Jižní Americe zůstávají obtížné.

Piëch, který se dnes dožívá 78 let, je patriarchou rodinného klanu ovládajícího 50,7 procenta hlasovacích práv ve Volkswagenu. Ve vedení podniku strávil téměř 22 let, z toho osm let jako generální ředitel. Winterkorn je šéfem Volkswagenu od ledna 2007, současný kontrakt mu vyprší na konci příštího roku.

Etapové vítězství

Podle odborníka na automobilový průmysl Ferdinanda Dudenhöffera boj o moc ve Volkswagenu dnešním prohlášením nekončí. „Bitva ještě zdaleka není dobojována,“ řekl Dudenhöffer agentuře DPA. Dodal, že slíbený návrh na prodloužení kontraktu je pro Winterkorna pouze etapovým vítězstvím a že cílem prohlášení je prozatímní uklidnění situace v podniku. Akcie Volkswagenu po zveřejnění prohlášení posílily o více než dvě procenta, později však o většinu zisků přišly.

V německých odborných kruzích se jako o možném nástupci Winterkorna mluví zejména o šéfovi značky Porsche Matthiasu Müllerovi, zazněla ale i jména šéfa Škody Auto Wilfrieda Vahlanda nebo hlavního vývojáře Audi Ulricha Hackenberga.

Největší automobilka v Evropě

Volkswagen je největší automobilkou v Evropě. Nejpozději do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem aut na světě. V loňském roce koncern zvýšil prodej o 4,2 procenta na 10,14 milionu vozů, a poprvé tak překonal desetimilionovou hranici. Jedničkou na světovém trhu však loni zůstal japonský konkurent Toyota Motor, jemuž odbyt vzrostl o tři procenta na 10,23 milionu vozidel.