Nedostatek čipů automobilky pocítí ještě v roce 2023, obává se šéf Daimleru

Znáčky Mercedes-Benz před umístěním na nové automobily

Znáčky Mercedes-Benz před umístěním na nové automobily Zdroj: Reuters

Automobilový průmysl by se mohl potýkat s nedostatkem čipů pro výrobu vozů ještě v roce 2023, potíže s dodávkami by však do té doby mohly polevit. Uvedl to šéf německého automobilového koncernu Daimler Ola Källenius

Zásobování čipy v době pandemie covidu-19 narušily výpadky v dodavatelských řetězcích. Poptávka po čipech se navíc zvyšuje a automobilky musejí o dodávky soupeřit s výrobci spotřební elektroniky, napsala agentura Reuters.

„Někteří dodavatelé čipů poukazují na strukturální problémy s poptávkou,“ uvedl Källenius. „To by mohlo ovlivnit rok 2022, v roce 2023 by pak situace mohla být o něco klidnější,“ dodal.

Podle Tanjeffa Schadta z poradenské společnosti PwC nelze očekávat, že se problémy s dodávkami čipů v brzké době vyřeší, protože výstavba nových továren na výrobu čipů trvá řadu let.

S nedostatkem čipů se potýká rovněž automobilka Škoda Auto. Časopis Škodovácký odborář minulý měsíc uvedl, že mladoboleslavská automobilka pokračuje v rušení části směn kvůli chybějícím čipům, které se používají v palubní elektronice. Podle odborů se dají problémy očekávat ještě na podzim.