Nejatraktivnější zemí pro investice do obnovitelných zdrojů je Čína. Česko opět chybí

větrný park

větrný park Zdroj: E15

větrný park
Největší plovoucí solární elektrárna na světě se nachází v Čína
Elektrárna
4
Fotogalerie

Čína zůstává nejoblíbenější zemí pro investice do obnovitelných zdrojů energie (OZE). Vyplývá to z říjnového indexu atraktivity zemí pro OZE, který pravidelně sestavuje poradenská společnost EY. Žebříček obsahuje 40 nejatraktivnějších zemí po celém světě. Česko opět chybí, naposledy se v něm umístilo v roce 2014.

Čína už v květnu letošního roku vystřídala v čele žebříčku Spojené státy, které se kvůli politice nového prezidenta Donalda Trumpa na jaře propadly na třetí místo, na kterém zůstaly i nyní. EY uvedla, že Trumpova administrativa omezuje opatření v boji proti klimatickým změnám. Kromě toho je rozvoj fotovoltaického průmyslu v USA zpomalen sporem ohledně dovozních cen solárních panelů.

Květnové druhé místo v indexu si udržela Indie, která si stanovila ambiciózní cíl dosáhnout do roku 2022 kapacity solárních elektráren 100 gigawattů (GW). Výrazný posun směrem nahoru pak zaznamenaly některé blízkovýchodní a severoafrické státy. Na jejich atraktivnosti se pozitivně projevilo množství projektů a politických opatření podporujících obnovitelné zdroje v tomto regionu, podotkla EY.

Nejvýše postavené z těchto zemí je třinácté Maroko, například Egypt si pak od května polepšil z 27. na 19. místo. Ze sousedních zemích ČR se nejlépe umístilo Německo, a to na čtvrtém místě. Francie se posunula o dvě místa výše na šestou příčku, což lze podle EY přičíst mimo jiné výrazné politické podpoře OZE po nástupu prezidenta Emmanuela Macrona.

"Je stále zřejmější, že se éra tradičních energetických modelů blíží ke konci, a tak jednotlivé země soupeří o co nejlepší pozici v odvětví čistých energií. Ve většině zemí dominují solární a větrné elektrárny jako v tuto chvíli nejlevnější technologie pro výrobu elektřiny," uvedl partner EY pro energetiku Blahoslav Němeček.

V Česku celkový instalovaný výkon konkrétně solárních elektráren od roku 2012 prakticky stagnuje. Ke konci letošního prvního pololetí bylo v tuzemsku podle dat Energetického regulačního úřadu (ERÚ) instalováno 2026,9 megawattu (MW) zdrojů, které energii ze slunce vyrábějí. Během takzvaného solárního boomu na přelomu desetiletí se instalovaný objem solárních elektráren v ČR zvýšil za rok víc než čtyřnásobně, a to z 465 MW ke konci roku 2009 na 1959 MW v roce 2010.

"V České republice bohužel obnovitelné zdroje, a především fotovoltaika, evokují v lidech spíše negativní reakci spojenou s náklady na jejich podporu z doby jejich boomu v letech 2009 a 2010. I přes tuto zkušenost nemá cenu zavírat oči před technologickým pokrokem a celkově novými trendy podpořenými digitalizací všeho kolem nás. Už nějakou dobu neplatí, že obnovitelné zdroje potřebují ke své existenci masivní podporu," dodal Němeček, který mezi lety 2001 až 2012 působil na ERÚ. Byl dlouholetým místopředsedou úřadu.