Svět v roce 2030? Čína připraví Západ o nadvládu a lidstvo čeká demografická revoluce, tvrdí studie

Čína, ilustrační

Čína, ilustrační Zdroj: Profimedia

Čína, ilustrační
Bílý dům
Západ slunce v Číně, ilustrační foto
Čína, ilustrační
Čína, ilustrační
7
Fotogalerie

Kam se svět posune v roce 2030 a jakým výzvám bude lidstvo čelit? Studie vypracovaná pro vládu Spojených států Globální trendy 2030: Alternativní světy pojmenovává čtyři zásadní faktory, které nejvíce ovlivní život na planetě v dohledné budoucnosti.

Jak uživit lidstvo? Skokově zesílí poptávka po energiích i vodě

Ve studii se uvádí, že se poptávka po jídle zvedne o 35 procent, po vodě o 40 procent, a po energiích dokonce o 50 procent. Energetických zdrojů budou mít lidé stále dost na to, aby se vyhnuli výraznějším nedostatkům, rostoucí význam však budou mít obnovitelné zdroje energie.

Potížím se prý nevyhnou regiony typické pro své extrémní počasí. Příkladem jsou deštivý Singapur, suché oblasti na americkém jihozápadě nebo v severní Africe.

Který stát přebere nejsilnější postavení? Asie vyfoukne Západu světovou nadvládu

Rozvojové asijské státy budou disponovat výrazně větší mocí než dosud, porovnáme-li je se západními státy. Jen Čína bude do roku 2030 těžit z nejsilnější světové ekonomiky.

Spojené státy předběhne dokonce ještě před rokem 2030, uvádí studie americké vlády. Zdraví světové ekonomiky tak bude mnohem více záviset na výkonnosti rozvojového světa.

Kde budou lidé žít? Stárnoucí populace nakopne demografickou revoluci

Motorem demografické revoluce má být kombinace stárnutí populace, klesající porodnosti a urbanizace. Víc než osmimiliardová populace Země bude daleko více orientovaná na městský život – státy s přestárlým obyvatelstvem a nedostatkem mladých pracujících však budou mít problém si kvalitu životního standardu udržet, uvádí studie.

Kolik lidí bude chudých? Bídy ubude zásluhou i Billa Gatese

V dohledném budoucnu by také mělo ubýt zbídačených lidí sužovaných chudobou. Autoři studie konkrétně jmenují přínos Světové zdravotnické organizace a Nadace Billa a Melindy Gatesových. Polepší si miliony jednotlivců, od kterých si studie slibuje větší přínos národním ekonomikám.