Nejnovější Boeing, zatím bez sedaček, se představil Polákům

Boeing 787 Dreamliner

Boeing 787 Dreamliner Zdroj: Boeing

(VIDEO) Ačkoli co do hodnoty objednávek na pařížském aerosalonu Airbus výrazně předčil svého konkurenta Boeing, ani tato firma nemusí hovořit o neúspěchu. Dnes například ve Varšavě přistál nejmodernější Boeing 787 Dreamliner, který se přiletěl představit Polákům rovnou z aerosalonu. Polské aerolinie LOT jsou prvním evropským přepravcem, který si tyto letouny koupil, Dreamliner tak absolvoval svůj první komerční let, přestože šlo zatím o testovací stroj bez namontovaných sedaček pro cestující.

„Je to pro LOT velký den,“ prohlásil prezident polského vlajkového přepravce Marcin Pirog. „Jsme hrdi na to, že budeme prvním leteckým dopravcem v Evropě, který svým cestujícím nabídne úplně novou kvalitu cestování a komfortu,“ dodal.

První z osmi objednaných letounů dostane LOT za necelý rok. První společnost, která začne jako první provozovat úsporná letadla Boeingu je japonská All Nippon Airways, která s prvními stroji vzlétne už letos v létě.

Dreamliner je prvním letadlem střední třídy, které je schopno létat na dlouhé vzdálenosti. Letecké společnosti díky němu budou moci otevřít nové dálkové linky. Letadlo díky kompozitním materiálům, aerodynamice a pokročilým motorům ušetří majitelům provozní náklady, zejména na palivo.

Boeing 787 Dreamliner se polským planespotterům předvedl v nízkém průletu