Největší firmy střední Evropy: ČEZ se propadá, Škoda jde nahoru

ČEZ

ČEZ

Počet tuzemských firem v žebříčku 500 společností s nejvyššími tržbami v regionu střední a jihovýchodní Evropy loni meziročně vzrostl ze 73 na 80. Nejlepším českým zástupcem se stala třetí Škoda Auto, která předstihla loňského českého vítěze ČEZ. Ten v žebříčku obsadil páté místo. Vyplývá to z výsledků žebříčku CE TOP 500, který popáté zveřejnila společnost Deloitte. Vítězem je polský PKN Orlen, na druhém místě je maďarský MOL.

Žebříček je sestaven podle konsolidovaných výnosů společností za fiskální rok 2010 z 18 zemí střední a jihovýchodní Evropy. Do první dvacítky společností se z českých zástupců ještě probojovaly RWE Transgas (13. místo) a Foxconn CZ (16. místo).

Podle ukazatele tržní kapitalizace se stejně jako před rokem na prvním místě umístil ČEZ. Upevnil svou vedoucí pozici před polskou bankou PKO BP a polskou energetickou společností PGE. Z českých firem se podle tohoto ukazatele ještě na devátém místě umístila Komerční banka a na jedenáctém Telefónica Czech Republic.

Firmy v důsledku ekonomické recese snižovaly náklady a dosahovaly vyšší efektivity a výkonnosti, takže téměř 80 procentům společností meziročně vzrostly tržby. Celkové výnosy českých podniků v žebříčku vzrostly o 16 procent na 101,7 miliardy eur. To odpovídá 17 procentům celkových tržeb všech 500 firem.

Z jednotlivých odvětví se opět dařilo hlavně českému finančnímu sektoru, konkrétně bankám a pojišťovnám. ČSOB se mezi bankami umístila na třetím místě, Česká spořitelna na čtvrtém a Komerční banka obsadila šesté místo. Mezi pojišťovnami obhájila Česká pojišťovna druhé místo, následovaná Kooperativou.

V žebříčku sestaveném podle odvětví výroby patří první místo ve svém oboru mladoboleslavské automobilce Škoda Auto a čtvrté místo výrobci elektroniky Foxconn CZ. Ve stavebnictví se stal vítězem Metrostav a na třetí místo se probojovala Eurovia CS.

Zatímco stejně jako v minulých letech přední místa žebříčku obsadily společnosti ze sektoru energetika a zdroje, největší nárůst zastoupení v žebříčku byl ve výrobním sektoru (růst o 15 firem na celkových 116). Nejhůře se dařilo podnikům z odvětví technologie, média a telekomunikace (meziroční pokles ze 43 na 39) a odvětví spotřebitelský průmysl a doprava (pokles na 157 ze 169 v předchozím roce).

Přehled deseti největších společností podle tržeb:

pořadí název společnosti stát
1. PKN Orlen Polsko
2. MOL Maďarsko
3. Škoda Auto ČR
4. Naftogas Ukrajina
5. ČEZ ČR
6. Metinvest Ukrajina
7. Energorynok Ukrajina
8. PGNiG Polsko
9. PGE Polsko
10. Jeronimo Martins Polsko

zdroj: Deloitte