Největší polská uhelná společnost řeší propad cen uhlí, možná požádá stát o pomoc

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Polská uhelná společnost a největší těžař černého uhlí v Evropské unii společnost Kompania Weglowa zvažuje, že kvůli propadu cen uhlí požádá stát o pomoc.

Firma je ve státních rukou a musí se podobně jako ostatní uhelné společnosti v Polsku i jinde v Evropě potýkat s vysokými náklady na těžbu a v posledním roce i s prudkým poklesem cen uhlí. Kvůli němu je domácí uhlí dražší než dovoz, jemuž tak dávají domácí odběratelé přednost.

Zásoby uhlí u polských těžařů kvůli tomu prudce narůstají a u Kompanie Weglowe se za poslední rok zvýšily na dvojnásobek. Polské těžaře stahují do ztrát i politicky mocné odbory, které udržují zaměstnanost v dolech na přehnaně vysokých úrovních.

Podle zdrojů by se Kompanija Weglowa mohla brzy obrátit na Agenturu pro průmyslový rozvoj (ARP). Ta naposledy zachraňovala stavební společnost Polimex. Uhelná společnost zprávu nekomentovala a ARP sdělila, že firma ji oficiálně o pomoc nepožádala.

Kompania Weglowa tento měsíc podepsala s největší polskou energetickou společností PGE definitivní dohodu o dodávkách uhlí pro budoucí obří elektrárnu v Opole v jižním Polsku. Uhlí pro strategický projekt má Kompania Weglowa dodávat v letech 2018 až 2038 a kontrakt má hodnotu 16 až 22 miliard zlotých (až 134 miliard korun).

Umouněný šlágr