Největší světoví výrobci nápojových plechovek jednají o sloučení

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: grace_kat

Britský výrobce nápojových plechovek Rexam obdržel od amerického rivala Ball Corporation nabídku ke koupi v objemu zhruba 4,43 miliardy liber (164,4 miliardy korun). Obě společnosti jsou podle objemu největšími výrobci nápojových plechovek na světě. Transakce by vytvořila výrobního giganta, který by mohl lépe zvládat rostoucí ceny hliníku, napsala agentura Reuters. Rexam uvedl, že nabídku doporučil akcionářům ke schválení.

Rexam a Ball, k jejichž zákazníkům patří Coca-Cola, PepsiCo nebo pivovarnická skupina Anheuser-Busch InBev, mají každý více než pětinový podíl na trhu. Jejich nejbližším konkurentem je společnost Crown Holdings s podílem zhruba 19 procent, ukazují údaje společnosti Vertical Research Partners.

Americká firma hodlá za Rexam zaplatit zčásti v hotovosti a zčásti v akciích. Rexam uvedl, že podílníci Rexamu dostanou za každou akcii, kterou drří, 407 pencí v hotovosti a zhruba 0,05 akcie nové firmy. Celková nabízená cena je ve výsledku o zhruba 17 procent vyšší než středeční závěrečná cena akcie Rexam na burze.

Ball Corporation tvrdí, že její nabídka ohodnocuje britského rivala na 8,4 miliardy dolarů (203,7 miliardy Kč) včetně dluhu. Spojení dvou největších světových výrobců plechovek by díky sloučení sil a účinnější spolupráci mohlo mít za výsledek zvýšení jejich celkového výkonu. Někteří analytici ale míní, že rozšířená společnost se bude muset zbavit části majetku v USA, Brazílii a v Evropě, aby případná transakce dostala zelenou od regulátorů.

Společnost by po sloučení ovládala zhruba 61 procent trhu nápojových plechovek v Severní Americe. V Evropě by Rexam a Ball měly společně podíl zhruba 69 procent a v Brazílii zhruba 74 procent, míní analytici.