Největší těžař světa BHP Billiton se propadl do rekordní ztráty

Těžba železné rudy (ilustrační foto)

Těžba železné rudy (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Peter Craven via Flickr

Největší světová těžařská společnost BHP Billiton hospodařila v uplynulém finančním roce s rekordní ztrátou 6,4 miliardy dolarů (154 miliard korun). Uškodil jí propad cen komodit, ekologická katastrofa v Brazílii, ale také špatná sázka na těžbu z břidličných formací.

Příjem firmy klesl za finanční rok do konce června o 31 procent na 30,1 miliardy USD. Pokles cen železné rudy, mědi, uhlí, ropy a zemního plynu se podepsal také na základním zisku, který po odečtení nákladů a odpisů činil 1,2 miliardy dolarů, o 81 procent méně než v předešlém účetním roce. Výsledek ale překonal odhady analytiků, kteří v průzkumu agentury Reuters počítali s částkou kolem 1,1 miliardy USD.

Generální ředitel Andrew Mackenzie v prohlášení uvedl, že ceny komodit zůstanou v krátkodobém až střednědobém horizontu zřejmě nízké. V dlouhodobém výhledu společnost na vývoj komodit, především ropy a mědi, pohlíží optimističtěji.

Společnost v uplynulém roce snižovala kapitálové výdaje a výdaje na průzkum, které klesly o 42 procent na 6,4 miliardy USD. V aktuálním roce počítá s dalším snížením na pět miliard dolarů.

Hospodaření firmy ovlivnilo také protržení nádrží s odpadní vodou na jihovýchodě Brazílie, které si loni v listopadu vyžádalo nejméně 17 obětí na životech. Podle médií šlo o největší ekologickou katastrofu v Latinské Americe. Kontaminovaná voda z dolu na železnou rudu a zhruba 50 tisíc tun bahna se tehdy dostaly do okolních vodních toků ve dvou brazilských státech v rozsahu až 850 kilometrů. Důl, kde se nádrže protrhly, patří společnosti Samarco, kterou spoluvlastní právě BHP Billiton a brazilská firma Vale.

BHP Billiton vznikla v roce 2001 sloučením australské společnosti Broken Hill Proprietary a firmy Billiton, zapsané na burze v Londýně.