Největší těžař světa BHP zvýšil zisk o třetinu. Stouply hlavně příjmy z těžby mědi

Těžba mědi, BHP

Těžba mědi, BHP Zdroj: profimedia.cz

Ilustrační foto
2
Fotogalerie
Společnost BHP, která je největší těžařskou skupinou na světě, zvýšila za uplynulý fiskální rok očištěný zisk o 33 procent na 8,93 miliardy dolarů (199,2 miliardy korun). K růstu přispěly hlavně vyšší ceny ropy a základních kovů, uvedla firma. Výsledky však zaostaly za odhady analytiků.

Očištěný zisk měří výkon hlavních aktivit firmy bez mimořádných položek, proto jej sledují hlavně analytici a investoři. Včetně mimořádných položek zisk naopak o 37 procent klesl a činil 3,71 miliardy dolarů. Příčinou byly jednorázové náklady v souvislosti s prodejem aktivit v těžbě ropy a plynu z břidlic v USA firmě BP.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru předpovídali, že BHP bude mít za uplynulý fiskální rok očištěný zisk 9,27 miliardy dolarů. Fiskální rok skončil 30. června.

Celkové příjmy vzrostly o 20 procent na 45,81 miliardy dolarů (1,02 bilionu korun). Příjmy z těžby železné rudy, což je největší divize v rámci skupiny, se zvýšily o 1,3 procenta. Těžba železné rudy byla přitom rekordní. Příjmy z těžby mědi stouply o téměř 60 procent díky vyšší těžbě v Chile. Příjmy ropné divize se zvýšily o 14,5 procenta, zejména díky růstu cen ropy.

BHP je největší firmou v Austrálii podle tržní kapitalizace. Má více než 60 tisíc zaměstnanců a subdodavatelů, hlavní sídlo je v Melbourne. Skupina má duální strukturu sestávající ze dvou mateřských firem, a to BHP Billiton Ltd a BHP Billiton Plc.

Skupina také uvedla, že za loňský vyplatí rekordní dividendu 0,63 dolaru za akcii. Loni dividenda činila 0,43 dolaru za akcii.