Ropa zdražuje, může za to pokles těžby v Saúdské Arábii

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Ceny ropy se dnes zvyšují po zprávě o červencovém poklesu těžby suroviny v Saúdské Arábii. Severomořská ropa Brent vykazovala kolem 15:30 středoevropského času nárůst o 1,6 procenta na 73,80 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI si ve stejnou dobu připisovala 1,5 procenta na 68,20 dolaru za barel.

Saúdská Arábie sdělila Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC), že v červenci snížila těžbu o 200.000 barelů na 10,29 milionu barelů denně. Zpráva posílila obavy o dodávky ropy na trh, za kterými stojí mimo jiné americké sankce vůči Íránu.

Červencový pokles produkce podle analytiků signalizuje, že Saúdská Arábie by chtěla zabránit opakování převisu nabídky ropy nad poptávkou, který v předchozích letech tlačil ceny ropy dolů.

„Nemyslíme si, že by Saúdská Arábie chtěla vidět Brent pod 70 dolary za barel,“ uvedl analytik Bjarne Schieldrop ze společnosti SEB, kterého citovala agentura Reuters.

Kartel OPEC v pondělí snížil odhad růstu celosvětové poptávky po ropě na příští rok. Analytici navíc upozorňují, že globální hospodářský růst i poptávku po energii by mohly podkopat obchodní spory mezi Spojenými státy a Čínou.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZATYPKONTRAKTAKTUÁLNÍ CENAPŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn - ICEBrentříjen73,8072,61
New York - NYMEXWTIzáří68,2067,20

Cena ropy Brent: