Největší zájem o ruské zbraně má Indie, Vietnam a Venezuela

ruské zbraně na výstavě v Paříži

ruské zbraně na výstavě v Paříži Zdroj: Profimedia

Indie, Venezuela a Vietnam se v příštích letech stanou největšími odběrateli zbraní vyrobených v Rusku. Podle ruských expertů vyveze Moskva do roku 2015 zbraně za 32,5 miliardy dolarů a podíl tří největších dovozců přesáhne 62 procent z této částky. Oznámila to dnes ruská agentura RIA Novosti.

Odhady odbytu ruských zbraní se zabývá moskevské Středisko pro analýzu světového obchodu se zbraněmi (CAMTO). Jeho šéf Igor Korotčenko na tiskové konferenci v Moskvě uvedl, že v letech 2008 až 2011 byla na špičce dovozců ruských zbraní stejně jako nyní Indie s nákupem za 8,2 miliardy dolarů.

Za Indií následovaly Alžírsko (4,7 miliardy dolarů) a Čína (3,5 miliardy). Do roku 2015 se ale situace změní: Indie zůstane na čele s dovozem zbraní za 14,3 miliardy dolarů, ale na druhém a třetím místě budou Venezuela a Vietnam shodně s nákupem za 3,2 miliardy dolarů.

Rusko podle Korotčenka vyváží zbraně do 37 zemí světa. Zatímco objem indických zakázek se výrazně zvyšuje, podíl Číny na odběru ruských zbraní klesá. Do roku 2015 nakoupí Čína v Rusku zbraně za 2,8 miliardy dolarů, a klesne tak na čtvrté místo žebříčku dovozců. Na páté místo by se podle šéfa CAMTO měla dostat Sýrie s dovozem zbraní za 1,6 miliardy dolarů. Tento odhad je ale podle Korotčenka vzhledem k výbušné politické situaci v této zemi pochybný.

Rusko je tradičně ve skupině největších světových zbrojních vývozců. Na prvním místě jsou s velkým náskokem Spojené státy, které podle Korotčenka jen letos vyvezou zbraně za 25,5 miliardy dolarů, což je víc než třetina celosvětového zbrojního obchodu. Třetí je za Ruskem Francie s letošním objemem 5,6 miliardy následována Německem (4,6 miliardy) a Británií (3,2 miliardy).