Některé solární elektrárny mají šanci na vyšší podporu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Rasch Jan/Euro

Některým solárním elektrárnám svitla naděje, že jim bude stát vyplácet vyšší podporu. Jde o elektrárny s výkonem nad 100 kilowatt (kW), uvedené do provozu v lednu a únoru 2011, tedy poté, co zákon v reakci na solární boom podporu fotovoltaiky omezil. S návrhem pozměnit energetický zákon přišel poslanec Pavel Kováčik (KSČM). Za zprovoznění

Návrh stanoví, že fotovoltaické elektrárny uvedené do provozu mezi 1. lednem 2011 a 28. únorem téhož roku budou od roku 2016 dostávat stejnou podporu, jakou mají elektrárny uvedené do provozu do konce roku 2010. Kováčik to zdůvodňuje tím, že jde o skupiny zemědělců i jiných podnikatelů, kteří v roce 2010 postavili fotovoltaické elektrárny na různých budovách, ale vinou průtahů na straně státu byli připojení až v roce 2011 za horších podmínek. Snížily se hlavně výkupní ceny elektřiny.

Je to podle něj vůči majitelům těchto zdrojů nespravedlnost. „Mají rozjednána různá soudní řízení. V případě vítězství v těch soudních řízeních by mohl stát doplatit daleko více než přijetím tohoto pozměňovacího návrhu,“ prohlásil na plénu Sněmovny.

Náměstek MPO Šolc: Návrh připraví rozpočet o stovky milionů korun

Náměstek ministra průmyslu Pavel Šolc zaujal ve výboru k návrhu negativní stanovisko s tím, že návrh bude mít dopad na státní rozpočet v řádu stovek milionů korun. Návrh odmítl i zpravodaj k novele Milan Urban (ČSSD). Výbor přesto tento návrh doporučil Sněmovně ke schválení. Kováčik však soudí, že velká šance na schválení jeho návrhu ve Sněmovně není.

Podle loňského rozhodnutí ERÚ bude mít například solární elektrárna s výkonem nad 100 kW uvedená do provozu v roce 2010 nárok na 13 424 korun za megawatthodinu. Stejná elektrárna, uvedená do provozu o rok později, bude mít výkupní cenu elektřiny jen 5954 korun za megawatthodinu.

Stát omezením podpory reagoval na prudký nárůst počtu solárních elektráren, který vrcholil v roce 2010. Počet licencovaných fotovoltaických elektráren se tehdy proti předchozímu roku zvýšil na víc než dvojnásobek. Řada solárních elektráren nestihla uvedení do provozu do konce roku 2010 a nedosáhla tak na výhodnější ceny.