Němci na Slovensku vytvoří stovky nových pracovních míst

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

V okolí Púchova, oblasti s nelichotivou mírou nezaměstnanosti, získá v blízké budoucnosti práci šest stovek Slováků. Německý koncern Continental AG se rozhodl rozšířit výrobu ve stávajícím závodě Continental Matador Rubber, a proinvestovat tak celkem 250 milionů eur. K rozhodnutí přispěla vláda, která podle slov premiéra Roberta Fica bojovala o investici od začátku a tento týden ji završila podpisem memoranda.

Za ochotu rozšířit působení na Slovensku, čímž vznikne největší továrna na zpracování gumy v Evropě, vláda firmě přislíbila dvacet milionů eur formou osvobození od daně z příjmu. To by púchovskému závodu mělo vystačit na dva roky. Na jedno pracovní místo tak připadá podpora ve výši 33 tisíc eur. „Intenzita pomoci je přiměřená,“ uvedl Fico.

Pozitivem podle Fica je, že dojde k vytvoření míst ve výzkumu a vývoji, do kterého podnik investuje miliony eur ročně. Pokud tomu tak skutečně bude, půjde i podle ekonomů o první vlaštovku. Doteď šly totiž ze státní kasy peníze v drtivé většině na dělnické pozice, jelikož Slovensko bylo atraktivní hlavně díky své levné pracovní síle. „Jde o významný posun v kvalitě investic,“ prohlásil premiér.

Nejde přitom o první investiční pomoc německému koncernu ze strany státu, za poslední roky je už třetí v pořadí. První dostal v roce 2011 – za investici 130 milionů čerpal úlevu ve výši téměř patnácti milionů. Dalších 4,5 milionu eur si skupina vydobyla za téměř šestinásobně vyšší investici do zvolenského závodu v následujícím roce. Teď ji čeká další podpora, kterou však kabinet teprve rozjíždí.

Po púchovském závodu by měly následovat firmy jako například Johnson Controls či Grandwood holding. Rezort hospodářství má na stole rozdělaných několik projektů, před jejich definitivním uzavřením je ale nechce konkretizovat.

Otázkou zůstává, jestli bude v jejich případě postupovat podle nových, přísnějších pravidel. Poslední zkušenost s košickou fabrikou U. S. Steel ukazuje, že vláda je ochotná učinit víc, než si sama schválila v zákoně. Závodu totiž slíbila změnu legislativy, aby mohl získat vládní podporu ve výši 15 milionů eur.

Continental AG

Německá skupina Continental AG působí na Slovensku od roku 2007, kdy vstoupila s 51procentním podílem do gumárenské firmy Matador Rubber, přičemž ji následně v roce 2009 získala celou. V současnosti vlastní výrobní podniky v Púchově a Zvolenu. Pracuje v nich pět tisíc zaměstnanců, v Púchově jich je polovina. Podle posledních údajů vykázal závod v roce 2011 zisk před zdaněním 44,5 milionu eur.